Onderste holle ader

Bijgewerkt op 22 februari 2022

Wat is de onderste holle ader?

De onderste holle ader is een groot bloedvat in het lichaam dat bloed afvoert vanuit de benen en het onderlijf naar het hart. Het komt terecht in de rechter boezem van het hart.

De medische term voor de onderste holle ader is ‘vena cava inferior’, ook wel afgekort tot VCI.

Wat is de functie?

De onderste holle ader (vena cava inferior) zorgt ervoor dat zuurstofarm bloed vanuit de benen en het onderlijf naar het hart wordt afgevoerd. Vanaf het hart wordt dit zuurstofarme bloed door de longen gepompt waar het zuurstof kan opnemen.

Waar zit ie?

De onderste holle ader begint waar de linker en rechter vena iliaca communis (gemeenschappelijke darmbeenader) samenkomen. Dit is iets onder het niveau van de navel. De ader eindigt in de rechter hartboezem. Voordat ie uitmondt in het hart passeert ie het middenrif. De uitsparing van het middenrif waar dit gebeurt heet ‘cavale opening’.

De onderste holle ader ligt in de zogenaamde retroperitoneale ruimte (retroperitoneum).

onderste holle ader (vena cava inferior)
Brom: http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/

Op de afbeelding is de onderste holle ader aangegeven met de Engelse term ‘inferior vena cava’. Hier is ook te zien dat de ader door het middenrif (roze koepel aan de bovenkant) naar boven loopt. Boven het middenrif eindigt de onderste holle ader in de rechter hartboezem.

Bij welke aandoeningen?

Er zijn een aantal aandoeningen waarbij de onderste holle ader betrokken is. Hieronder staan de belangrijkste voorbeelden:

Engelse term

inferior vena cava

1 gedachte over “Onderste holle ader”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven