Oestradiol

Bijgewerkt op 30 juni 2021

Wat is oestradiol?

Oestradiol is een vrouwelijk geslachtshormoon. De vrouwelijke geslachtshormonen worden ‘oestrogenen’ genoemd. Ze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken en vruchtbaarheid. Naast oestradiol zijn er nog andere oestrogenen, waaronder oestron en oestriol.

Waar wordt oestradiol aangemaakt?

Oestradiol wordt voornamelijk aangemaakt in de eierstokken. De aanmaak van oestradiol door de eierstokken wordt gestimuleerd door luteïniserend hormoon (LH) en follikel stimulerend hormoon (FSH). Dit zijn beide hormonen die worden aangemaakt in de hypofyse. De hypofyse is een onderdeel van de hersenen.

Een deel van de oestrogenen vindt plaats in vetweefsel. Daar worden, zowel bij mannen als bij vrouwen, mannelijke geslachtshormonen omgezet in vrouwelijke geslachtshormonen. Dit gebeurt onder invloed van het enzym aromatase.

Wat is de functie van oestradiol?

Oestradiol speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals vorming van borsten en vrouwelijke vetverdeling. Ook speelt het een belangrijke rol in de menstruele cyclus en de vruchtbaarheid van de vrouw. Daarnaast speelt oestradiol ook een rol bij de groei en stevigheid van botten.

Andere talen

Engelse vertaling

estradiol

Duitse vertaling

Östradiol

Scroll naar boven