Bijgewerkt op 1 maart 2022
Wat is de nierslagader?
De nierslagader is een bloedvat waardoor zuurstofrijk bloed vanuit de grote lichaamsslagader (aorta) naar de nier wordt geleid. Het menselijk lichaam heeft twee nierslagaders, eentje voor de linker nier en eentje voor de rechter nier. De medische naam voor deze slagader is ‘arteria renalis’, meestal afgekort tot ‘A. renalis’. De linker wordt dan ‘arteria renalis sinistra’ en de rechter ‘arteria renalis dextra’.
Waar zit de nierslagader?
De nierslagader begint ongeveer halverwege de buikaorta. De buikaorta is het deel van de grote lichaamsslagader dat door de buik loopt.
Ten opzichte van de wervelkolom liggen de nierslagaders ter hoogte van de eerste of tweede lendenwervel. Uit de nierslagaders ontspringt beiderzijds de onderste bijnierslagader (A. suprerenalis inferior).
Wat is de functie van de nierslagaders?
De nierslagaders leiden zuurstofrijk bloed vanuit de grote lichaamsslagader naar de nieren. Daarmee zorgen deze slagaders ervoor dat de nieren hun functie – namelijk het zuiveren van bloed – kunnen uitvoeren. Nadat het zuurstofrijke bloed door de nier gestroom is wordt het afgevoerd door de nierader (vena renalis).
Bij welke ziekten zijn de nierslagaders aangetast?
Belangrijke aandoeningen van de nierslagader zijn nierbloeding, vernauwing van de nierslagader (arteria renalis stenose) en aberrante overkruisende nierarterien. Verder kan de slagader aangetast raken bij embolisatie van de nierslagader. Hierbij wordt de nierslagader kunstmatig afgesloten in het geval van een ernstige bloeding van de nier.
Engelse term
Synoniemen
nierarterie, slagader van de nier, arteria renalis, A. renalis, nier-arterie
mijn man had de zelfde aandoening maar is er niet aan geopereerd
we zijn beiden niet goed voor gelicht door een arts van het lumc