Nervus medianus

Bijgewerkt op 3 mei 2022

Wat is de nervus medianus?

De nervus medianus is één van de drie grote zenuwen die vanuit de onderarm naar de hand lopen. De nervus medianus is de middelste van de drie. Vandaar ook de naam ‘medianus’, wat Latijn is voor ‘middelste’. De Nederlandse naam voor deze zenuw is ‘middelste armzenuw’. De andere twee zijn de nervus radialis (spaakbeenzenuw) en de nervus ulnaris (ellepijpzenuw).

Waar loopt de nervus medianus?

De nervus medianus loopt in de arm. Het is één van de vijf belangrijke zenuwen die ontstaan uit de plexus brachialis. Via de bovenarm en de onderarm loopt de nervus medianus naar de pols. Daar passeert de zenuw de zogenaamde ‘carpale tunnel’ om vervolgens in de hand uit te komen.

nervus medianus - verloop door de arm
nervus medianus – verloop door de arm (bron: Kinstudent)

In de hand splitst de zenuw in een deel dat spiertjes in de hand prikkelt en een deel dat naar de huid van een deel van de hand loopt.

Wat is de functie van de nervus medianus?

De nervus medianus prikkelt een aantal spieren in de onderarm en de hand. Daarnaast is de zenuw verantwoordelijk voor het gevoel in een deel van de hand.

Spieren die door de nervus medianus worden geprikkeld zijn onder andere de lange buigspier van de pols (M. flexor carpi radialis), de oppervlakkige buigspier van de vingers (M. flexor digitorum superficialis), de diepe buigspier van de vingers (M. flexor digitorum profundus), de lange buigspier van de duim (M. flexor pollicis longus) en de M. pronator teres.

De zenuw regelt het gevoel in een deel van de hand, namelijk een deel van de handpalm, de duim, wijsvinger, middelvinger en de helft van de ringvinger.

Bij welke aandoeningen is de nervus medianus aangetast?

Bij de volgende aandoeningen is de nervus medianus aangetast:

Engelse vertaling

median nerve

Synoniemen

Andere namen voor nervus medianus zijn N. medianus en middelste armzenuw.

1 gedachte over “Nervus medianus”

  1. Drie weken terug had ik een T.O.D. spoedoperatie vanwege NTOS met Gilliatt Sumner.
    Mijn pink en ringvinger hebben daardoor weer gevoel en tintelen niet meer, maar mijn duim, wijs en middelvinger blijven doof net zoals helft van mijn hand, de duimzijde van onderarm en gehele bovenarm. Met name pijn aan onderzijde bovenarm en mijn biceps is heel erg pijnlijk. Mijn onderarm aan de bovenkant tussen elleboog en elleboog plooi is pijnlijk.
    Ik kom bij opzoeken steeds op cps, maar mijn pols doet geen pijn. Ik kan pols ook normaal bewegen. Ik kan mijn wijs en middelvinger niet meer tot een vuist maken. Het stagneert halverwege. Andere vingers kan ik gewoon buigen en strekken maar ik heb vanwege G.S. hand weinig spieren meer over. Vooral de duimmuis en pinkmuis zijn erg geatrofeerd.
    Pijn neemt in loop van de dag toe. Dig 1,2 en 3 zijn ook blauwig van kleur. ( voor de TOD was de gehele hand verkleurd).
    Kan het zijn dat het probleem hoger ligt. Ik denk dan met name aan de nek en dat het nog oedeem is van de operatie ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven