Naweeën

Wat zijn naweeën?

Naweeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder die optreden in de periode na de bevalling.

Wanneer treden ze op?

Naweeën treden op vanaf vlak na de bevalling tot ongeveer een week erna. Ze kunnen beginnen vanaf het moment dat de placenta (moederkoek) is geboren. Meestal houden ze enkele dagen aan en worden daarna minder. Soms kunnen ze tot enkele weken na de bevalling aanhouden.

Naweeën worden vaak uitgelokt door het geven van borstvoeding. Bij het aanleggen van de baby kan de baarmoeder als het ware al in de kramp schieten.

Waarom treden ze op?

Naweeën zijn bedoeld om de baarmoeder – die tijdens de zwangerschap flink is uitgerekt – weer kleiner te maken. Dit wordt ‘involutie van de uterus’ genoemd. Het is dus een normaal verschijnsel. Tijdens dit proces zal de baarmoeder slinken van zo’n 1 kilogram tot een orgaantje van slechts 100 gram.

Naweeën treden ook op bij vrouwen die een keizersnede hebben gehad.

Wat is de oorzaak?

Het hormoon oxytocine speelt een rol bij het ontstaan van naweeën. Dit hormoon wordt onder andere uitgescheiden als reactie op borstvoeding. Daarom kunnen naweeën ook optreden tijdens het geven van borstvoeding.

Welke symptomen geeft het?

Een nawee veroorzaakt pijn in de onderbuik. Het is vaak een krampende buikpijn. De pijn kan soms zo heftig zijn dat je d’r wakker van wordt.

naweëen

Naweeën kunnen lijken op menstruatiepijn, maar soms ook op echte weëen zoals die optreden tijdens de bevalling. Vaak is er in het begin ook bloedverlies uit de vagina. Ook kan er sprake zijn van afscheiding uit de vagina.

Over het algemeen zijn naweëen heftiger bij vrouwen die eerder al kinderen hebben gebaard.

Wat is de behandeling?

Soms zijn naweëen zo pijnlijk dat pijnstilling nodig is. In dat geval is paracetamol de beste keuze. Paracetamol zal echter niet in alle gevallen voldoende pijnstilling geven. Dan kan eventueel een middel als ibuprofen worden genomen. Wees echter terughoudend met langdurig gebruik van pijnstillers als ibuprofen. Ze kunnen namelijk vervelende bijwerkingen veroorzaken, zoals ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis) en een verminderde nierfunctie.

Sommige vrouwen vinden verlichting door een warme douche te nemen of een warme kruik op de onderbuik te leggen. Ook kan het helpen om regelmatig naar de WC te gaan. Een volle blaas kan de klachten namelijk versterken.

Wanneer moet ik de dokter raadplegen?

Als de onderbuikspijn na enkele dagen niet afneemt is het verstandig de arts te raaplegen. Hetzelfde geldt voor bloedverlies uit de vagina. Als de pijn in de onderbuik gepaard gaat met koorts moet direct een arts worden geraadpleegd. Dat kan namelijk duiden op een infectie van het baarmoederlijmvlies (endometritis). Een dergelijke infectie kan leiden tot kraamvrouwenkoorts.

Engelse vertaling

afterpains, postpartum afterpains, afterbirth pains, postpartum cramps

Synoniemen voor naweeën zijn nawee, naweëen, postpartum krampen, postpartum contracties, postpartum uterien contracties


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 26 november 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 27 november 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven