Myoglobine

Bijgewerkt op 7 oktober 2019

Wat is myoglobine?

Myoglobine is een eiwit dat voorkomt in de spieren. Het zorgt voor de zuurstofvoorziening van spiervezelcellen.

Het myoglobinemolecuul lijkt een beetje op het hemoglobinemolecuul. Net als hemoglobine bevat myoglobine een onderdeel dat zuurstofmoleculen kan binden en afstaan.

Waar zit myoglobine?

Myoglobine zit in de spiervezels van de spieren van het skelet (dwarsgestreept spierweefsel), en in de spiervezelcellen van het hart. Door de aanwezigheid van myoglobine krijgen spieren een rode kleur.

Myoglobine zit niet in glad spierweefsel.

Functie van myoglobine

Myoglobine zorgt ervoor dat zuurstof vanaf de celmembraan naar de mitochondriën in de spiervezels wordt gebracht. Mitochondriën zijn kleine structuurtjes in de spiervezelcellen. Ze zorgen voor de energiehuishouding van de spiervezelcellen.

Bepalen myoglobine gehalte

Normaal gesproken zit er niet of nauwelijks myoglobine in het bloed. Als spiervezels kapotgaan komt myoglobine in het bloed terecht. Dat wordt ‘myoglobinemie’ genoemd. Veel van dat myoglobine zal via de nieren in de urine worden uitgeplast. De aanwezigheid van myoglobine in de urine wordt ‘myoglobinurie‘ genoemd.

Myoglobinemie en myoglobinurie komen voor bij afbraak van spiervezels (rabdomyolyse). Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Voorbeelden van spierafbraak of spierverval zijn verwondingen, operaties en spierontsteking (myositis).

Ook bij beschadiging van de hartspier, bijvoorbeeld door een hartaanval (hartfinfarct) komt myoglobine in het bloed terecht. Het myoglobine gehalte in het bloed zal dus na een hartinfarct verhoogd zijn.

Kijk voor een overzicht van oorzaken op de webpagina over rabdomyolyse.

Tegenwoordig wordt het myoglobine gehalte in het bloed en de urine zelden nog bepaald als maat voor spierverval. Er zijn andere bepalingen voor in de plaats gekomen, zoals creatine kinase en ASAT bepalingen in het bloed.

Gevolgen te hoog myoglobine in het bloed

Myoglobine dat in het bloed terechtkomt wordt via de nierfilters (glomeruli) uitgescheiden in de urine. Daarbij komt het in aanraking met de nierbuisjes (tubuli). Omdat myoglobine schadelijk is voor de nierbuisjes kan een overmaat aan myoglobine in de urine leiden tot slecht werkende nieren (nierfalen).

Historie

Myoglobine was het eerste eiwit waarvan de driedimensionale structuur werd bepaald met behulp van röntgenkristallografie. Dit werd gedaan in 1958 door John Kendrew en zijn onderzoeksgroep. Hij kreeg hiervoor de Nobelprijs voor scheikunde in 1962.

Engelse vertaling

myoglobin


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 27 augustus 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 27 augustus 2018

3 gedachten over “Myoglobine”

  1. Henk Schippers

    Het past in de keten van gedesublimeerd gemagnetiseerd zuurstof transport zo als dat plaatsvindt van af de kanalen van lambert, via de ionenkanalen in de longwand als ook in de rode bloedcel waar het magnetische zuurstof gebonden wordt aan de hemoglobine. En gaat op weg via de bloedcirculatie naar de spieren. Daar wordt de zuurstof overgedragen en opnieuw gebonden om beschikbaar te zijn bij de afbraak van de glucoseketens in de spieren om direct de koolstof te kunnen binden ter voorkoming van de vorming giftige koolmonoxide

  2. patricia d

    ik heb na 25j terug gaan fitnessen onder begeleiding van een coach en nu heb ik spierletsels heel veel pijn sinds een maand na de bloedtesten is er een te weinig aan myoglobine Hoe kan het behandeld worden

  3. Henk Coudenys

    Bestaat er een ziekte waarbij men te weinig myoglobine in de spieren heeft, waardoor de spieren onvoldoende van zuurstof voorzien worden. En zo ja, hoe kan dat opgespoord worden en behandeld worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven