Middenrif

Waar zit het middenrif?

Het middenrif is een spierachtige structuur in het lichaam die de borstholte van de buikholte scheidt. Boven het middenrif liggen het hart, de longen en de slokdarm; eronder liggen de buikorganen, zoals maag, darmen en lever.

De middenrifspier zit vast aan een aantal ribben, de onderkant van het borstbeen en – aan de achterkant – aan een aantal wervels. Zie afbeelding hieronder.

middenrif
ligging van het middenrif (rood) ten opzichte van de borstkas

Het middenrif bevat verschillende gaten waar structuren doorheen lopen. Zo is er een gat voor de slokdarm, een gat waar de grote lichaamsslagader (aorta) doorheen loopt, en een gat voor de onderste holle ader (vena cava inferior). Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere gaten waar zenuwen en bloedvaten doorheen lopen.

De medische term voor het middenrif is ‘diafragma’ of ook wel ‘diafragmakoepel’.

Wat is de functie van het middenrif?

Het middenrif speelt een belangrijke rol speelt bij de ademhaling. Het is eigenlijk een platte koepelvormige spier die tijdens de ademhaling op en neer gaat: naar beneden bij inademing, om ruimte te maken voor de longen; hierdoor kan lucht naar binnen worden ‘gezogen’; en naar boven bij uitademing; hierbij wordt de ingeademde lucht weer uitgeblazen.

Bij welke aandoeningen is het middenrif aangetast?

Er zijn verschillende ziektebeelden waarbij het middenrif is aangetast. Hieronder een overzicht.

Engelse term

diaphragm, thoracic diaphragm

Synoniemen

middenrifspier, diafragma, diafragmakoepel


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 september 2015
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 oktober 2016

3 gedachten over “Middenrif”

  1. ik heb zoveel aan dit artikel gehad het heeft mijn leven een beetje verbeterd dankje dat is alles wat ik wou zeggen thanks Groetjes Rosita Willems

  2. L. Schruijer

    Goedendag Simptoteam,
    Al 10,5 jaar heb ik last van een plek vlak onder / in de omgeving van het borstbeen.
    Het geeft een enigszins pijnlijk/drukkend gevoel en een niet te definieren vreemd gevoel dat zich dagelijks voordoet. Altijd bewust van ademhaling, blazen en behoefte om dieper te willen ademen. Tevens nog te vermelden dat ik al vele jaren dagelijks last heb van dagelijks heftig niezen. Dit alles in combinatie met een nogal pijnlijk bewegingsapparaat, borst, maag en rug. In de loop van al die jaren zijn talloze onderzoeken gedaan die tot heden helaas niets hebben opgeleverd. Ik stel het zeer op prijs een reactie te mogen ontvangen waarvoor uiteraard mijn dank. Leo S.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven