Mesenterium

Bijgewerkt op 25 mei 2021

Wat is het mesenterium?

Het mesenterium is een verbinding tussen de dunne darm en de dikke darm. Het bestaat uit vetweefsel en bloedvaten en is omgeven door het buikvlies. Het mesenterium begint bij de maag en eindigt bij de endeldarm.

Tegenwoordig wordt het mesenterium beschouwd als een apart orgaan.

Functie van het mesenterium

Het mesenterium verbindt de darmen met elkaar en met de buikwand. Daarmee zorgt het ervoor dat de darmen op hun plaats blijven zitten.

Waarschijnlijk speelt het mesenterium ook een rol bij de afweer tegen infecties in de darmen. Er bevinden zich namelijk opvallend veel witte bloedcellen in het mesenterium. Witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van infecties.

Aandoeningen van het mesenterium

Een bloedstolsel in de bovenste darmader (trombose van de vena mesenterica superior) kan leiden tot afsterven van een deel van het mesenterium. Dit wordt ‘mesenteriaal ischemie‘ genoemd. Mesenteriaal ischemie kan ook worden veroorzaakt door een draaiing van de dunne darm (volvulus). Door de draaiing raken de bloedvaten in het mesenterium in de knel. Hierdoor raakt de bloedtoevoer afgesloten. Het gevolg is afsterven van het deel van het mesenterium dat door die bloedvaten van bloed wordt voorzien.

Bij mensen met de ziekte van Crohn is het mesenterium vaak verdikt.

Het mesenterium is ook betrokken bij zogenaamde ‘malrotatie’ van de darm.

Engelse vertaling

mesentery

Synoniemen voor mesenterium zijn


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 8 januari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 8 januari 2017

Scroll naar boven