Bijgewerkt op 26 mei 2015
Wat is een meniscus?
Een meniscus is een halvemaan-vormig stukje kraakbeen in de knie dat zorgt voor stabiliteit van het kniegewricht. In elke knie zitten twee menisci (meniscussen), een binnenmeniscus en een buitenmeniscus. In totaal hebben we dus vier menisci.
Menisci bestaan voornamelijk uit collagene vezels en water. Alleen het buitenste deel van de menisci wordt doorbloed. Dat is de reden dat beschadiging van menisci slecht en langzaam herstelt.
Waar zit de meniscus?
De menisci zitten in de knie. Het zijn halvemaan-vormige stukjes kraakbeen met een lengte van 3-5 centimeter en een maximale breedte van zo’n 3 centimeter.
De buitenmeniscus zit in het kniegewricht tussen de buitenkant van het uiteinde van het bovenbeen en de buitenkant van het bovenste uiteinde van het scheenbeen. De binnenmeniscus zit in het kniegewricht tussen de binnenkant van het onderste uiteinde van het bovenbeen en de binnenkant van het bovenste uiteinde van het scheenbeen.
Functie van de meniscus
Menisci dragen bij aan de stabiliteit van de knie. Daarnaast zijn ze van belang voor het opvangen van harde schokken door het kniegewricht, zoals bijvoorbeeld bij springen.
Mensen bij wie de menisci zijn verwijderd krijgen sneller slijtage van het kniegewricht.
Bij welke aandoeningen is de meniscus aangetast?
Er zijn verschillende aandoening en ingrepen waarbij de meniscus betrokken is. Hieronder een overzicht.
- Gescheurde meniscus (meniscusruptuur)
- Degeneratieve meniscus
- Chirurgische verwijdering van de meniscus (meniscectomie)