Maagzuur

Bijgewerkt op 26 september 2021 door Simpto.nl

Wat is maagzuur?

Maagzuur is een zure vloeistof die wordt uitgescheiden door het maagslijmvlies. Per dag wordt ongeveer anderhalve liter maagzuur aangemaakt in onze maag.

Maagzuur speelt een rol bij de spijsvertering en beschermt tegen infecties door bacteriën.

Waar wordt het gemaakt?

Maagzuur wordt gemaakt door cellen in het maagslijmvlies. In het maagslijmvlies zitten kleine kliertjes. In deze kliertjes zitten zogenaamde ‘pariëtale cellen’. Deze cellen maken waterstofchloride aan. Waterstofchloride is een zure chemische stof. Het is het belangrijkste bestanddeel van maagzuur.

De zuurgraad (pH) van maagsap is meestal tussen de 1,5 – 3,5. Door uitwisseling van waterstofionen met het bloed kunnen de pariëtale cellen zuur uitscheiden in de maag terwijl tegelijkertijd bicarbonaat wordt uitgescheiden in het bloed. De pH in de maag gaat hierdoor omlaag, terwijl de pH in het bloed omhoog gaat. Dit gebeurt middels de zogenaamde proton pomp H+/K+ ATPase.

Hoe wordt de uitscheiding van maagzuur geregeld?

De uitscheiding van waterstofionen door de pariëtaalcellen in de maag wordt op verschillende manieren gestimuleerd, namelijk door:

  • Acetylcholine – deze neurotransmitter wordt uitgescheiden door de nervus vagus (10de hersenzenuw) en stimuleert de pariëtaalcellen om waterstofionen uit te scheiden;
  • Gastrine – is een hormoon dat vooral onder in de maag wordt uitgescheiden door het maagslijmvlies; de uitscheiding ervan wordt ‘getriggered’ door de aanwezigheid van acetylcholine en aminozuren in de maag;
  • Histamine – wordt uitgescheiden door mestcellen; stimuleert de uitscheiding van waterstofionen door de pariëtaalcellen via een andere route dan acetylcholine en gastrine.

Wat is de functie?

Maagzuur speelt een rol bij de spijsvertering. Het zorgt ervoor dat grote eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Daarnaast is maagzuur schadelijk voor bacteriën die doorgeslikt worden en in de maag terechtkomen. Zo helpt maagzuur bij het voorkomen van infecties van het maagdarmkanaal.

Bij welke aandoeningen speelt maagzuur een rol?

Maagzuur speelt een rol bij het ontstaan van onderstaande ziekten.

  • Slokdarmzweer (ulcus oesofagi)
  • Maagzweer (ulcus duodeni)
  • Maagontsteking (gastritis), met name stress gastritis
  • Zweer in de twaalfvingerige darm (duodenumzweer)
  • Syndroom van Zollinger-Ellison (gastrinomen)
  • Barrett slokdarm (Barrett oesofagus)
  • Hypochloorhydrie / achloorhydrie
  • Watermeloenmaag

Engelse vertaling

gastric acid


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 april 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 oktober 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven