Bijgewerkt op 22 september 2019 door Simpto.nl
Wat is lipase?
Lipase is een stofje in ons lichaam dat het afbreken van vetten bevordert. Stofjes die de omzetting of afbraak van andere chemische stoffen bevorderen worden enzymen genoemd. Lipase is dus een enzym.
Er zijn verschillende lipases in ons lichaam. Het meest bekend is het lipase dat door de alvleesklier wordt uitgescheiden. Het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Het is een van de spijsverteringsenzymen. Andere spijsverteringsenzymen zijn amylase en protease. Omdat deze enzymen voornamelijk door de alvleesklier (= pancreas) worden uitgescheiden worden ze ook wel pancreasenzymen genoemd.
Dit artikel gaat over lipase als spijsverteringsenzym. Andere lipases zijn lysosomaal lipase en fosfolipase.
Waar wordt het gemaakt?
Lipase wordt geproduceerd in de alvleesklier (pancreas). Via de alvleeskliergang (ductus pancreaticus) wordt het uitgescheiden in de dunne darm. Daar komt het in contact met het voedsel. Op dat moment kan het z’n werk uitoefenen. Ook in de speekselklieren wordt lipase aangemaakt. Dit wordt uitgescheiden in het speeksel. Dat betekent dat de afbraak van vetten en olie uit ons voedsel al in de mond begint.
Wat doet lipase?
Lipases spelen een belangrijke rol in de afbraak en verwerking van verschillende vetten in ons voedsel. Het gaat dan om vetten, olie en triglyceriden. Deze vetten worden afgebroken door middel van een bepaalde chemische reactie. Deze chemische reactie wordt hydrolyse genoemd. Lipase bevordert de hydrolyse van vetten, olie en triglyceriden.
Wat kan er mis gaan?
Er zijn bepaalde aandoeningen waarbij lipase betrokken is. Aandoeningen van de alvleesklier, zoals alvleesklierontsteking en alvleesklierkanker, kunnen leiden tot een verhoogd lipase gehalte in het bloed. Dit wordt hyperlipasemie genoemd. Het ontstaat doordat cellen van de alvleesklier kapot gaan. De spijsverteringsenzymen komen daarbij vrij en komen in het bloed terecht. Bepaling van het lipase gehalte van het bloed wordt daarom gebruikt om aandoeningen van de alvleesklier op het spoor te komen.
De productie van lipase wordt geregeld door een stukje DNA dat het PNLIP-gen wordt genoemd. Een afwijking van dit gen kan leiden tot een tekort aan lipase. Deze zeer zeldzame erfelijke ziekte wordt ‘pancreas lipase deficientie’ genoemd.
dit is een meer heldere verklaring dan deze van mijn huisdokter. Deze laatste liet na mij uitleg te geven betreffende “mijn sterk gestegen lipasen”.
Zijn enige reactie was: “heb je iets vets gegeten?