Interferonen

Bijgewerkt op 21 april 2022

Wat zijn interferonen?

Interferonen zijn stofjes in ons lichaam die een rol spelen bij de afweer tegen ziekteverwekkers, met name virussen. Ze maken daarmee deel uit van het afweersysteem (immuunsysteem). Interferonen behoren tot een groep stoffen die ‘cytokinen’ worden genoemd. Cytokinen zijn stofjes die ervoor zorgen dat cellen van het afweersysteem met elkaar kunnen communiceren zodat ziekteverwekkers kunnen worden bestreden.

De naam ‘interferon’ is afkomstig van het engelse ‘interfere’. De stofjes werden zo genoemd omdat ze interfereren met de vermenigvuldiging van virussen.

Welke interferonen zijn er?

Er zijn meer dan twintig verschillende interferonen in het menselijk lichaam. Ze worden onderverdeeld in verschillende typen: type I, type II en type III. Interferon-alfa en interferon-beta zijn beiden type I interferonen. Interferon-gamma is een type II interferon.

Wat doen ze in ons lichaam?

Interferonen worden afgescheiden door cellen in ons lichaam. Het gaat vooral om witte bloedcellen (leukocyten) en fibroblasten. Deze cellen scheiden interferonen uit als reactie op de aanwezigheid van ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld virussen. Dus als een cel geïnfecteerd raakt door virussen zal de cel interferonen gaan uitscheiden. De interferonen geven vervolgens een signaal af aan omliggende cellen. Dit kunnen dan hun weerbaarheid tegen de virussen verhogen.

Interferon als geneesmiddel

Verschillende soorten interferonen kunnen worden nagemaakt in laboratoria. Dit gebeurt met zogenaamde recombinant-DNA technieken. De producten die zo tot stand komen kunnen worden gebruikt als geneesmiddel bij een aantal aandoeningen. Voorbeelden van aandoeningen die met interferonen worden behandeld zijn reuma, chronische hepatitis C en multiple sclerose (MS).

Welke geneesmiddelen met interferon zijn er?

De volgende interferonen zijn beschikbaar als geneesmiddel:

Werkzame stofMerknaamFabrikantToepassingen
interferon alfa-2bIntronAMerck Sharp & Dohmecarcinoïd, CML, hepatitis, multipel myeloom
interferon gammaImmukineClinigenchronische granulomateuze ziekte, osteopetrose
peginterferon alfa-2aPegasysZR Pharmachronische hepatitis
ropeginterferon alfa-2bBesremiAmomed Pharmapolycythaemia vera
geneesmiddelen met interferon – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Engelse vertaling

interferons, IFNs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven