Thyroïd Stimulerend Hormoon

Bijgewerkt op 7 september 2022

Wat is thyroïd stimulerend hormoon (TSH)?

Thyroïd stimulerend hormoon – vaak afgekort tot ‘TSH’ – is een hormoon dat wordt aangemaakt in de hypofyse. Vanuit de hypofyse wordt TSH uitgescheiden in het bloed. Via het bloed komt het in de schildklier. Daar stimuleert TSH de productie van de schildklierhormonen trijodothyronine (T3) en thyroxine (T4).

Hoe werkt TSH?

Thyroïd Stimulerend Hormoon bindt aan zogenaamde ‘TSH-receptoren’. Dit zitten vooral op cellen in de schildklier. Door te binden met deze TSH-receptoren worden de schildkliercellen gestimuleerd om schildklierhormoon aan te maken.

Regeling afscheiding TSH door de hypofyse

De aanmaak en afscheiding van TSH door de hypofyse wordt geregeld door de hypothalamus. De hypothalamus maakt het hormoon ‘TSH-releasing hormoon’ (TRH). Dit TRH stimuleert de hypofyse om TSH aan te maken en af te scheiden. Daarnaast hebben ook de schildklierhormonen T3 en T4 invloed op de aanmaak en afscheiding van TSH. De aanwezigheid van een overmaat aan T3 en T4 in het bloed remt de aanmaak en afscheiding van TSH door de hypofyse.

Wat kan er mis gaan?

Er kan sprake zijn van onvoldoende aanmaak van TSH door de hypofyse. Dit kan worden gemeten door het TSH gehalte in het bloed te bepalen. Ook kan de TSH-waarde in het bloed te hoog zijn. In dat geval is sprake van overproductie van TSH door de hypofyse.

De normaalwaarde voor de TSH in het bloed bij gezonde mensen is 0,4-4,0 mU/l. Deze waarden kunnen van laboratorium tot laboratorium verschillen. Bij waarden onder de 0,4 mU/l is sprake van een verlaagd TSH gehalte in het bloed. Bij waarden boven de 4,0 mU/l is sprake van een verhoogd TSH gehalte in het bloed.

Als de hypofyse te veel TSH produceert, bijvoorbeeld door een hypofyseadenoom, is het gevolg een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Omdat de oorzaak in dit geval niet in de schildklier zelf gelegen is wordt wel gesproken van ‘hypofysaire hyperthyreoïdie‘ of ‘secundaire hyperthyreoïdie’.

Bij de ziekte van Graves worden de TSH-receptoren niet gestimuleerd door TSH maar door antistoffen die lijken op TSH.

Andere talen

Engelse vertaling

thyroid-stimulating hormone, TSH

Duitse vertaling

Thyreotropin, Thyrotropin, thyreotropes Hormon , Thyreoidea-stimulierendes Hormon, TSH

Synoniemen

Andere namen voor thyroïd stimulerend hormoon zijn thyreoïd stimulerend hormoon, TSH, thyreotropine en schildklierstimulerend hormoon.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 december 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 november 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven