Somatostatine

Bijgewerkt op 11 september 2022

Wat is somatostatine?

Somatostatine is een hormoon dat wordt aangemaakt in een deel van de hersenen dat hypothalamus wordt genoemd. Daarnaast wordt het ook uitgescheiden in delen van het maagdarmkanaal, namelijk de maag, de dunne darm en in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier.

Welke werking heeft het?

In eerste instantie remt somatostatine de afgifte van groeihormoon door de hypofyse. Daarnaast heeft het echter nog heel wat andere functies, waaronder:

  • remt de afgifte van TRH door de hypofyse
  • onderdrukken van de afgifte van bepaalde hormonen en andere stoffen in het maagdarmkanaal, waaronder gastrine, cholecystokinine, motiline, secretine, gastric inhibitory polypeptide (GIP) en vasoactive intestinal peptide (VIP)
  • vertragen van de maagontlediging
  • verminderen van de peristaltiek van de darmen
  • verminderen van de doorbloeding van de darmen
  • remmen van de afgifte van insuline door de betacellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier
  • remmen van de afgifte van glucagon door de alfacellen in de alvleesklier
  • onderdrukken van de afgifte van pancreasenzymen door de alvleesklier

Somatostatine als geneesmiddel

Er geneesmiddelen ontwikkeld die de lijken op somatostatine en de werking van dit hormoon nabootsen. Deze zogenaamde somatostatine-analogen of somatostatine-analoga worden gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder acromegalie en carcinoïd. Geneesmiddelen die tot deze groep behoren zijn lanreotide (merknaam: Somatuline), octreotide (merknaam: Sandostatine), en pasireotide (merknaam: Signifor). Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over somatostatine-analoga en op de webpagina’s over de afzonderlijke middelen.

Engelse vertaling

somatostatin, growth hormone–inhibiting hormone, GHIH, growth hormone release–inhibiting hormone, GHRIH, somatotropin release–inhibiting factor, SRIF, somatotropin release–inhibiting hormone, SRIH

Scroll naar boven