Inhibine

Bijgewerkt op 11 oktober 2022

Wat is inhibine?

Inhibine is een hormoon dat wordt gemaakt door de eierstokken (ovaria). Het gaat de aanmaak en uitscheiding van het hormoon FSH tegen. FSH speelt een belangrijke rol bij het uitrijpen van eicellen in de eierstokken.

Verschillende vormen

Inhibine is een eiwit. Het bestaat uit twee onderdelen, een alfa-subeenheid en een beta-subeenheid. Van de beta-subeenheid zijn twee verschillende versies, namelijk beta-subeenheid A en beta-subeenheid B. De combinatie van de alfa-subeenheid en beta-subeenheid A wordt inhibine A genoemd. De combinatie van de alfa-subeenheid met beta-subeenheid B wordt inhibine B genoemd.

De werking van inhibine wordt tegengegaan door een ander eiwit. Dit eiwit wordt activine genoemd. Dit hormoon bestaat evenals inhibine uit twee subeenheden, namelijk een combinatie van dezelfde beta-subeenheden die onderdeel uitmaken van inhibine. Afhankelijk van de combinatie van beta-subeenheden wordt onderscheid gemaakt in drie verschillende vormen van activine, namelijk activine A, activine AB, en activine B.

De werking van activine wordt weer tegengegaan door follistatine.

Wat doet het?

Bij vrouwen wordt inhibine aangemaakt in de zogenaamde granulosacellen in de eierstokken. Vanuit deze granulosacellen wordt inhibine uitgescheiden in het bloed. Kleine hoeveelheden inhibine worden ook elders in het lichaam aangemaakt, waaronder in de hypofyse, de placenta, en het corpus luteum.

Via het bloed komt het in de hersenen terecht. Daar werkt het in op de hypofyse en de hypothalamus, beiden onderdelen van de hersenen. In de hypothalamus remt inhibine de aanmaak en uitscheiding van gonadotropin-releasing hormone (GnRH). In de hypofyse remt inhibine de aanmaak en uitscheiding van het hormoon FSH. FSH speelt een belangrijke rol bij het uitrijpen van eicellen in de eierstokken.

Bij mannen wordt inhibine aangemaakt en uitgescheiden door de zogenaamde Sertoli-cellen in de teelballen. De aanmaak van inhibine in deze cellen wordt bevorderd door mannelijke geslachtshormonen (androgenen). Bij mannen speelt inhibine een rol bij de aanmaak van zaadcellen (spermatogenese).

Feedback mechanisme

De aanmaak van inhibine in de eierstokken wordt bevorderd door FSH. Inhibine zelf remt weer de aanmaak en uitscheiding van FSH door de hypofyse.

Wanneer wordt het bepaald?

Het inhibine gehalte in het bloed kan verhoogd zijn bij bepaalde gezwellen van de eierstok. Het gaat dan vooral om gezwellen waarbij de granulosacellen (die inhibine aanmaken) zich ongeremd gaan vermenigvuldigen, zoals bijvoorbeeld bij granulosaceltumoren het geval is.

Historie

Sinds 1916 zijn er aanwijzingen voor het bestaan van inhibine. Pas midden jaren ’70 van de vorige eeuw werd het hormoon daadwerkelijk aangetoond door Dr Neena Schwartz en Dr Cornelia Channing. Tien jaar later werd de molecuulstructuur van inhibine ontdekt.

Engelse vertaling

inhibin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven