HCG-hormoon

Bijgewerkt op 9 september 2022

Wat is het HCG-hormoon?

HCG-hormoon wordt tijdens de zwangerschap aangemaakt door de moederkoek (placenta). Het zorgt ervoor dat het corpus luteum in de eierstok progesteron aanmaakt. Progesteron is een hormoon dat ervoor zorgt dat de zwangerschap in stand blijft.

HCG-hormoon gehalte tijdens zwangerschap
HCG-hormoon gehalte tijdens zwangerschap

De afkorting HCG staat voor humaan chorion gonadotrofine.

HCG wordt al vroeg in de zwangerschap uitgescheiden. Hierdoor zal het HCG-gehalte in het bloed en de urine verhoogd zijn. Het verhoogde HCG-gehalte wordt gebruikt in zwangerschapstesten om een zwangerschap vast te stellen.

Aanmaak van HCG-hormoon buiten de placenta

Bij bepaalde aandoeningen wordt HCG aangemaakt door andere weefsels dan de moederkoek (placenta). In dat geval wordt gesproken van ‘ectopische HCG-productie’. Een bekend voorbeeld van zo’n aandoening is longkanker. Er zijn gevallen bekend van vrouwen met longkanker die doordat het HCG-gehalte in het bloed verhoogd was een positieve zwangerschapstest hadden, en dus dachten dat ze zwanger waren. Naast longkanker zijn er nog andere kwaadaardige tumoren die HCG kunnen aanmaken, waaronder borstkanker, baarmoederhalskanker en de ziekte van Kahler (multipel myeloom).

HCG als geneesmiddel

Het HCG-hormoon kan ook worden gebruikt als geneesmiddel bij de behandeling van onvruchtbaarheid. Het wordt in Nederland op de markt gebracht onder de merknaam Pregnyl.

Scroll naar boven