GHRH

Bijgewerkt op 9 september 2022

Wat is GHRH?

GHRH is een hormoon dat wordt gemaakt en uitgescheiden door de hypothalamus en dat de hypofyse aanzet tot het maken van groeihormoon. GHRH is een afkorting voor de engelse term ‘Growth Hormone Releasing Hormone’.

Hoe werkt het?

Nadat GHRH door de hypothalamus is aangemaakt wordt het uitgescheiden en komt vrijwel direct in het voorste deel van de hypofyse terecht. De cellen in dit deel van de hypofyse bevatten structuurtjes waaraan het GHRH kan binden. Dit zijn de zogenaamde GHRH-receptoren. Deze receptoren worden door GHRH geprikkeld. De cellen waarop de receptoren zich bevinden gaan daarop groeihormoon aanmaken.

Omdat de afgifte van GHRH door de hypofyse stootsgewijs (pulsatiel) gaat zal ook de aanmaak en afgifte van groeihormoon door de hypofyse pulsatiel verlopen. Behalve het stimuleren van de afgifte van groeihormoon door de hypofyse heeft GHRH ook een effect op de slaap.

GHRH als geneesmiddel

GHRH wordt ook als geneesmiddel gebruikt. Het wordt dan met biotechnologische technieken in een fabriek gemaakt. Dit product wordt recombinant humaan GHRH, rhGHRH, of ook wel somatoreline genoemd. Het wordt voornamelijk gebruikt om vast te stellen of iemand een groeihormoon-tekort heeft.

Engelse vertaling

GHRH, growth-hormone releasing hormone, somatocrinin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven