Calcitonine

Bijgewerkt op 3 oktober 2023

Wat is calcitonine?

Calcitonine is een hormoon dat wordt aangemaakt en uitgescheiden door de schildklier. Het verlaagt het calcium gehalte in het bloed. Het gaat de werking van parathyroïd hormoon (PTH) tegen. PTH verhoogt het calcium gehalte in het bloed. Calcium speelt een belangrijke rol bij de werking van zenuwen en spieren, waaronder de hartspier.

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier in de hals. Het scheidt verschillende hormonen uit. Calcitonine wordt aangemaakt en uitgescheiden door de zogenaamde C-cellen van de schildklier.

Wat doet calcitonine?

De belangrijkste functie van calcitonine is het verlagen van het calcium gehalte in het bloed. Het doet dit op twee manieren.

Ten eerste remt het de activiteit van zogenaamde osteoclasten. Dat zijn cellen die botweefsel afbreken. Bij het afbreken van botweefsel komt calcium vrij uit de botten. Dit komt terecht in het bloed. Daardoor neemt het calcium gehalte in het bloed toe. Door de activiteit van osteoclasten te remmen zal minder calcium uit osteoclasten in het bloed terechtkomen.

Ten tweede werkt calcitonine op de nieren. In de nieren wordt calcium heropgenomen in het bloed. Calcitonine gaat deze werking tegen. Zo wordt minder calcium heropgenomen in het bloed en zal het calcium gehalte in het bloed dalen.

Hoe wordt de afgifte van calcitonine geregeld?

De aanmaak en afgifte van calcitonine door de schildklier is afhankelijk van het calcium gehalte in het bloed. Als het calcium gehalte in het bloed toeneemt zal de schildklier meer calcitonine aanmaken en afgeven. Als het calcium gehalte afneemt zal de schildklier juist minder calcitonine aanmaken en afgeven.

Calcitonine als geneesmiddel

Het hormoon calcitonine kan in een fabriek aangemaakt worden en vervolgens als geneesmiddel worden gebruikt. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over het gebruik van calcitonine als geneesmiddel.

Engelse vertaling

calcitonin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven