Hersenvocht

Bijgewerkt op 26 mei 2021

Wat is hersenvocht?

Hersenvocht is vocht dat wordt aangemaakt in de hersenholtes (cerebrale ventrikels). De hersenen worden in de schedel omspoeld door dit hersenvocht. In de hersenholtes wordt het hersenvocht geproduceerd in de zogenaamde plexus choreoïdeus. De medische naam voor hersenvocht is liquor cerebrospinalis of kortweg liquor. Elke dag wordt in de hersenen zo’n 250 tot 300 ml hersenvocht aangemaakt. Dit gaat voortdurend door.

Wat is de functie van hersenvocht?

Hersenvocht zorgt voor de aanvoer en afvoer van voedingsstoffen voor de hersenen. Daarnaast helpt hersenvocht de hersenen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het vormt als het ware als een soort stootkussen voor de hersenen.

Wat kan er mis gaan?

De normale druk van het hersenvocht bedraagt ongeveer 15 cm water. Bij bepaalde aandoeningen kan de afvoer van hersenvocht belemmerd raken. Het hersenvocht hoopt zich dan op in de hersenholtes. Dit leidt tot drukverhoging in de hersenholtes, en daardoor ook drukverhoging in de hersenen zelf. Artsen spreken van intracraniële drukverhoging of intracraniële hypertensie. Wanneer dit gebeurt bij baby’s waarvan de schedelnaden nog niet zijn gesloten kan een waterhoofd (hydrocefalus) ontstaan.

Engelse vertaling

cerebrospinal fluid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven