Hersendruk

Bijgewerkt op 30 november 2022

Wat is de hersendruk?

De hersendruk is de druk die heerst in de schedel. Omdat de schedel niet kan uitzetten is de druk in de schedel vooral afhankelijk van het volume van de hersenen zelf, het bloed dat door de hersenen stroomt en de hoeveelheid hersenvocht. Een toename van één of meer van deze componenten kan tot een toename van de druk in de schedel leiden. Zo kan bijvoorbeeld een hersentumor de druk in de schedel verhogen. De medische naam voor hersendruk is intracraniële druk.

De druk in de hersenen is van belang voor de werking en de doorbloeding van de hersenen. Een te hoge druk kan schade aan de hersencellen veroorzaken. Ook neemt de doorbloeding van de hersenen af bij toename van de hersendruk.

Er zijn verschillende redenen waarom de druk in de hersenen verhoogd kan zijn, waaronder hersenletsel en beroerte. Kijk voor een uitgebreid overzicht op de webpagina over verhoogde hersendruk.

Hoe wordt het gemeten?

Om de hersendruk te meten moet een slangetje in de hersenen worden geplaatst. Aan het uiteinde van het slangetje bevindt zich een sensor die de druk kan meten.

Wat is de normaalwaarde?

De druk in de hersenen wordt gemeten in millimeter kwikdruk (mmHg). Bij gezonde volwassenen in rechtopstaande positie is de hersendruk meestal tussen 7-15 mmHg.

Hoe regelt het lichaam de hersendruk?

Kortdurende verhoging van de druk in de hersenen kan optreden tijdens hoesten en persen (valsalva manoeuvre). Buiten dat is het menselijk lichaam in staat om de druk in de hersenen behoorlijk stabiel te houden. Het lichaam heeft hiervoor verschillende regelmechanismen. Zo kan de aanmaak van hersenvocht worden aangepast. Bij een lage hersendruk zal de productie van hersenvocht toenemen en vice versa. Ook kan de aborptie van hersenvocht worden aangepast.

Wat kan er mis gaan?

De hersendruk kan toenemen als het volume van de hersenen zelf, bloed in de hersenen en/of hersenvocht toeneemt. Dat kan tot verschillende klachten en afwijkingen leiden. Kijk hiervoor op de webpagina over een verhoging van de hersendruk.

Engelse vertaling

intracranial pressure

Duitse vertaling

Hirndruck, intrakranieller Druck

Synoniemen

Andere woorden voor hersendruk zijn druk in de hersenen, druk in de schedel en intracraniële druk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven