Glasvocht

Bijgewerkt op 30 oktober 2021

Wat is het glasvocht van het oog?

Het glasvocht van het oog is een gelei-achtige doorzichtige substantie waarmee het oog is gevuld. Het bestaat voor bijna 99% uit water en bevat geen bloedvaten.

Het wordt aangemaakt door cellen in het oog die bij het ongeboren kind nog aanwezig zijn maar die na de geboorte verdwijnen. De samenstelling is vergelijkbaar met die van het hoornvlies behalve dat het hoornvlies meer cellen bevat. De gelei-achtige consistentie heeft het te danken aan de aanwezigheid van bindweefselachtige vezels en stoffen als hyaluronzuur.

Andere namen zijn ‘glasachtig lichaam’ en ‘ooggelei’. De medische naam is ‘corpus vitreum’. De Engelse naam is ‘vitreous humour’ of ‘vitreous body’.

Waar zit het?

Het glasvocht zit tussen de ooglens en het netvlies. Op de afbeelding hieronder is duidelijk te zien dat het glasvocht het oog als het ware opvult.

glasvocht (corpus vitreum)
Doorsnede van het oog met centraal in het oog het glasvocht.

Waar dient het voor?

Glasvocht zorgt maakt het oog stevig, zodat het oog z’n ronde vorm behoudt.

Bij welke aandoeningen is het glasvocht aangetast?

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij het glasvocht is aangetast. Hieronder de meest voorkomende aandoeningen:

 • Achterste glasvochtloslating
 • Glasvochtbloeding: bloeding in het glasvocht waardoor het gezichtsvermogen wordt belemmerd
 • Glasvochttroebeling (mouches volantes): deeltjes in het glasvocht die leiden tot het zien van sliertjes die vertraagd met de oogbewegingen meebewegen

Daarnaast wordt het aangetast bij operaties aan het oog, vooral bij operaties aan het netvlies. Daarbij wordt het glasvocht vaak verwijderd om goed bij het netvlies te kunnen komen. Een operatie waarbij het glasvocht wordt verwijderd wordt ‘vitrectomie‘ genoemd. Een dergelijke operatie wordt ook verricht bij bijvoorbeeld glasvochtbloeding of glasvochttroebeling.

2 gedachten over “Glasvocht”

 1. 4 april aan Re oog en 9 mei aan Li oog geholpen aan staar / allebei niet goed gegaan / inmiddels bijna 5 maanden verder en wordt telkens bij controle van 4 weken teruggestuurd met verschillende oogdruppels
  en tabletten.
  Teveel aan glasvocht wordt er steeds gezegd .
  Ik blijf wazig zien / mistig / ontzettend vermoeiend / kan niet goed lezen en loop al nu bijna 5 maanden met allerlei plus brillen te goochelen / omdat beide ogen verschillend zijn is zien en lezen een ramp / word er moedeloos van !
  ik ben bang dat het nooit meer goed gaat komen /
  Wil niet steeds zeuren bij de oogheelkunde poli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven