Ghreline

Wat is ghreline?

Ghreline is een hormoon dat in de maag wordt gemaakt en uitgescheiden en dat een rol speelt bij het regelen van de eetlust en de spijsvertering. Het zorgt er onder andere voor dat we, na het uitblijven van inname van voedsel, een gevoel van honger krijgen. Daarom wordt het ook wel het hongerhormoon genoemd.

Waar wordt het gemaakt?

Ghreline wordt voornamelijk aangemaakt in de maag, namelijk in gespecialiseerde cellen van het maagslijmvlies. Daarnaast worden ook kleine hoeveelheden van het hormoon gemaakt in de darm, de alvleesklier, de nieren, het hart, de hypofyse, de hypothalamus, en de placenta (moederkoek).

Wat doet het?

Ghreline verhoogt het gevoel van trek in eten (hongergevoel). Dat gebeurt doordat het hersencellen in bepaalde delen van de hersenen prikkelt. Het gaat dan om de zogenaamde hypofyse en de hypothalamus. Het uitblijven van voedselinname (vasten) leidt tot een stijging van de ghreline spiegel in het bloed. Na voedselinname (eten) gaat de ghreline spiegel juist weer omlaag.

Naast een effect op de hersenen verhoogt ghreline de beweeglijkheid van de maag en bevordert het de uitscheiding van maagzuur door het maagslijmvlies. De maag wordt als het ware voorbereid op het verwerken van voedsel.

Verder blijkt ghreline een effect te hebben op de slaap. Het vermindert de duur van de zogenaamde REM-slaap. Uit onderzoek blijkt ook dat toediening van ghreline leidt tot een verhoogde afgifte van groeihormoon, prolactine en ACTH door de hypofyse.

Synoniemen

hongerhormoon, lenomoreline

Engelse vertaling

ghrelin, lenomorelin, hunger hormone

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven