Gele vlek (macula)

Wat is de gele vlek (macula)?

De gele vlek is een onderdeel van het netvlies van het oog. Het wordt gele vlek genoemd omdat het bij anatomisch onderzoek van ogen van overleden personen eruit ziet als een gele vlek. Bij onderzoek van het inwendige van het oog van een leven persoon ziet het er eerder als een donkere vlek uit. De naam is dus enigszins misleidend. De medische naam is ‘macula lutea’ of kortweg ‘macula’.

Waar zit de gele vlek (macula)?

De gele vlek zit centraal in het netvlies. Het is de plek waar de lichtstralen die recht op ons oog vallen terechtkomen. Dat betekent dat de gele vlek het onderdeel van het netvlies is waarmee we de dingen zien waar we direct naar kijken (waar we onze blik op gericht hebben).

gele vlek (macula)
gele vlek (macula)

Waarvoor dient de gele vlek (macula)?

De gele vlek is het deel van het netvlies waarmee we scherp zien. In de gele vlek bevinden zich veel kegeltjes. Dat zijn lichtgevoelige cellen die het licht dat door ons oog schijnt opvangen en omzetten in signaaltjes naar onze hersenen. Kegeltjes bevinden zich in het hele netvlies, maar de dichtheid in de gele vlek is het hoogst. Daardoor kunnen we met dat deel van het netvlies het scherpst zien.

Bij welke aandoeningen is de gele vlek aangetast?

Er zijn een aantal aandoeningen waarbij de gele vlek is aangetast. Hieronder een overzicht.

Andere talen

Engelse vertaling

macula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven