Galzuren en galzouten

Bijgewerkt op 20 april 2017

Wat zijn galzuren en galzouten?

Galzuren en galzouten worden in de lever gemaakt uit cholesterol. Vervolgens worden ze door de lever uitgescheiden in de gal. Zo komen deze stoffen in de galblaas terecht. Vanuit de galblaas wordt de gal uitgescheiden in de dunne darm.

In de wand van de dikke darm worden de galzuren ook nog eens omgezet in galzouten. Dit gebeurt met behulp van bacteriën die zich in de dikke darm bevinden.

Functie van galzouten

Galzouten maken het mogelijk om vetdeeltjes uit de voeding op te nemen in de dunne darm. Dit doen ze door te binden aan de vetdeeltjes op een manier dat het vetdeeltje wordt omgeven door galzouten. Dit wordt ‘micelvorming’ genoemd.

Galzuren en galzouten zorgen er dus voor dat vetten uit het voedsel makkelijker worden opgenomen door het lichaam. Voorbeelden van galzuren zijn cholzuur, deoxycholzuur en chenoeoxycholzuur.

Engelse term

bile acides and bile salts

Synoniemen

galzure zouten


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 21 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2017

7 gedachten over “Galzuren en galzouten”

 1. Door de galblaasverwijdering heb ik ook veel klachten. Door galzuren heb ik huiduitslag. Nu schijn het supplement Beta Plus erg goed te zijn voor mensen waarbij de galblaas is verwijderd.

 2. jenny.vliegen

  ik heb nu al 2 jaar diaree door teveel aan galzouten en bacterieen krijg het met niets gestopt omdat ook nog een een allergie voor antibiotica heb ik leef in een cocon kan niet meer van huis weg weet geen uitweg meer

  1. Ik heb al 8 jaar last van constante diarree, dit jaar eindelijk de diagnose van teveel galzouten (meer dan 4x de normale hoeveelheid). Je zou je dokter kunnen vragen om het medicijn Questran, deze bindt de galzouten in je systeem en met de goede dosering zou het zeker je klachten kunnen verlichten. Hopelijk heb je er wat aan.

   Heel veel sterkte!

  2. Hallo,
   Heel herkenbaar.
   Ik heb onlangs colestyramine gekregen. Zakjes poeder die de galzouten verminderen, zoiets. Nu ben ik naar ervaringen gaan zoeken en veel mensen met dezelfde klachten mbt de gal, hebben er veel baat bij.
   Ik heb al 15 jaar geen galblaas meer, maar altijd gedacht voedsel intolerantie te hebben. Maar nu is het voor mij duidelijk. Hopelijk hebben jullie hier ook wat aan.

 3. Geertje van Gelder

  Uit ontlastingonderzoek bleek dat ik te weinig galzuren heb en er veel te veel vet in mijn ontlasting zit. Ondanks mijn goede eetlust en gezonde levenststijl kamp ik al jaren met ondergewicht en heb ik een zeer slechte weerstand (gevoleig voor ontstekingen en infecties). Ik volg sinds bijna 10 jaar een gluten- en lactose vrij dieet en slik tal van voedingssupplementen om mijnweerstand een handje te helpen. Wat kan de mogelijke oorzaak zijn?

  1. Hoi Geertje,

   Heb je nog een galblaas of is deze verwijderd?

   Mag ik vragen hoe je ontlasting eruit ziet? Is het oranje van kleur en stinkt het erg?

   Heb je verder nog klachten van maag en of darmen?

   Groeten, Jis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven