Wat zijn galzuren en galzouten?

Galzuren en galzouten worden in de lever gemaakt uit cholesterol. Vervolgens worden ze door de lever uitgescheiden in de gal. Zo komen deze stoffen in de galblaas terecht. Vanuit de galblaas wordt de gal uitgescheiden in de dunne darm.

In de wand van de dikke darm worden de galzuren ook nog eens omgezet in galzouten. Dit gebeurt met behulp van bacteriën die zich in de dikke darm bevinden.

Functie van galzouten

Galzouten maken het mogelijk om vetdeeltjes uit de voeding op te nemen in de dunne darm. Dit doen ze door te binden aan de vetdeeltjes op een manier dat het vetdeeltje wordt omgeven door galzouten. Dit wordt ‘micelvorming’ genoemd.

Galzuren en galzouten zorgen er dus voor dat vetten uit het voedsel makkelijker worden opgenomen door het lichaam. Voorbeelden van galzuren zijn cholzuur, deoxycholzuur en chenoeoxycholzuur.

Engelse term

bile acides and bile salts

Synoniemen

galzure zouten


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 21 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2017

2 reacties

 1. Uit ontlastingonderzoek bleek dat ik te weinig galzuren heb en er veel te veel vet in mijn ontlasting zit. Ondanks mijn goede eetlust en gezonde levenststijl kamp ik al jaren met ondergewicht en heb ik een zeer slechte weerstand (gevoleig voor ontstekingen en infecties). Ik volg sinds bijna 10 jaar een gluten- en lactose vrij dieet en slik tal van voedingssupplementen om mijnweerstand een handje te helpen. Wat kan de mogelijke oorzaak zijn?

  1. Hoi Geertje,

   Heb je nog een galblaas of is deze verwijderd?

   Mag ik vragen hoe je ontlasting eruit ziet? Is het oranje van kleur en stinkt het erg?

   Heb je verder nog klachten van maag en of darmen?

   Groeten, Jis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *