Galzuren en galzouten

Wat zijn galzuren en galzouten?

Galzuren en galzouten worden in de lever gemaakt uit cholesterol. Vervolgens worden ze door de lever uitgescheiden in de gal. Zo komen deze stoffen in de galblaas terecht. Vanuit de galblaas wordt de gal uitgescheiden in de dunne darm.

In de wand van de dikke darm worden de galzuren ook nog eens omgezet in galzouten. Dit gebeurt met behulp van bacteriën die zich in de dikke darm bevinden.

Functie van galzouten

Galzouten maken het mogelijk om vetdeeltjes uit de voeding op te nemen in de dunne darm. Dit doen ze door te binden aan de vetdeeltjes op een manier dat het vetdeeltje wordt omgeven door galzouten. Dit wordt ‘micelvorming’ genoemd.

Galzuren en galzouten zorgen er dus voor dat vetten uit het voedsel makkelijker worden opgenomen door het lichaam. Voorbeelden van galzuren zijn cholzuur, deoxycholzuur en chenoeoxycholzuur.

Engelse term

bile acides and bile salts

Synoniemen

galzure zouten


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 21 januari 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 april 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *