G-CSF

Bijgewerkt op 20 januari 2022

Wat is G-CSF?

G-CSF is een eiwit dat voorkomt in ons lichaam. Het bevordert de aanmaak van een bepaald soort witte bloedcellen in het beenmerg, de zogenaamde neutrofiele granulocyten. G-CSF is een afkorting voor Granulocyte Colony-Stimulating Factor.

Wat doet het?

G-CSF bevordert in het beenmerg de aanmaak van voorlopercellen van neutrofiele granulocyten, de uitrijping tot neutrofiele granulocyten, en de uitscheiding van deze cellen in het bloed. Het leidt daarom tot een toename van het aantal neutrofiele granulocyten in het bloed.

G-CSF als medicijn

Vanwege de gunstige werking op het aantal witte bloedcellen wordt G-CSF als medicijn gebruikt bij de behandeling van een verlaagd aantal neutrofiele granulocyten (neutropenie) bij mensen die worden behandeld met chemotherapie. Voor deze toepassing wordt G-CSF door middel van recombinant DNA-technologie in fabrieken nagemaakt. Het wordt op de markt gebracht in verschillende vormen, zoals filgrastim (merknaam: Neupogen), pegfilgrastim (merknaam: Neulasta) en lipegfilgrastim (merknaam: Lonquex).

Engelse vertaling

granulocyte colony-stimulating factor, G-CSF, GCSF, colony-stimulating factor 3, CSF 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven