Foramen ovale

Bijgewerkt op 28 november 2021

Wat is het foramen ovale?

Het foramen ovale is een opening tussen linker en rechter boezem van het hart die bij het ongeboren kind aanwezig is. Door het foramen ovale kan bloed vanuit de rechter boezem direct naar de linker boezem stromen. Daarmee wordt de bloedsomloop door de longen – de zogenaamde longcirculatie – kortgesloten. Een dergelijke verbinding tussen de linkerkant van het hart en de rechterkant van het hart wordt een ‘shunt’ genoemd.

foramen ovale
foramen ovale (Bron: lakartidningen.se)

Welke functie heeft het?

Voor de geboorte is er nog geen bloedsomloop door de longen (longcirculatie). Dat is ook niet nodig. Het ongeboren kind kan namelijk nog niet ademen. Het krijgt z’n zuurstof via de placenta (moederkoek) uit bloed van de moeder. Na de geboorte zal dit direct veranderen. Het kind gaat ademen. De borstkas wordt hierdoor ruimer, en de druk in de borstkas gaat omlaag. Hierdoor wordt lucht in de longen gezogen. Ook wordt bloed in de bloedvaten van de longen gezogen. De druk in de rechter boezem gaat hierdoor omlaag en wordt lager dan de druk in de linker boezem. Door dit drukverschil wordt het foramen dichtgedrukt. Bloed kan vanaf dat moment wel door de longen stromen om daar zuurstof uit de inademingslucht te halen.

Wat kan er mis gaan?

Bij ongeveer driekwart van de baby’s zal het foramen ovale gedurende de eerste maanden van het leven volledig sluiten. Bij de resterende 25% van de baby’s gebeurt dat onvolledig. Bij hen blijft dus een opening bestaan tussen linker en rechter boezem van het hart. Dit wordt een ‘open foramen ovale‘ of ‘persisterend foramen ovale’ genoemd. Het is niet helemaal duidelijk waarom bij sommige mensen het foramen ovale niet sluit. Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg een rol.

Engelse vertaling

foramen ovale of the heart, foramen Botalli, ostium secundum of Born, falx septi


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 februari 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 19 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven