Fibrinogeen

Bijgewerkt op 21 maart 2022

Wat is fibrinogeen?

Fibrinogeen is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij het stollen van bloed. Het wordt omgezet in fibrine. Fibrine vormt dunne draden waarin bloedplaatjes vast komen te zitten. Zo ontstaat een bloedstolsel ter plekke van een wond. Fibrinogeen wordt aangemaakt in de lever.

Wat is de functie van fibrinogeen?

Als ergens in het lichaam een verwonding optreedt zullen ter plekke van de verwonding bloedvaatjes kapot gaan. Dit leidt tot een bloeding. Door de schade aan de bloedvaten worden bloedplaatjes aangetrokken. Aan de oppervlakte van bloedplaatjes zitten zogenaamde trombine-receptoren. Dat zijn structuurtjes waar het stofje trombine aan kan binden. Op het moment dat trombine aan deze trombine-receptoren bindt wordt een proces in gang gezet waarbij fibrinogeen wordt omgezet in fibrine. De fibrine vormt lange draden waarin de bloedplaatjes vast komen te zitten. Stollingsfactor XIII helpt vervolgens om de fibrine-draden onderling met elkaar te verbinden voor extra stevigheid. Zo ontstaat ter plekke van een verwonding een bloedstolsel. Het bloedstolsel helpt de bloeding te stelpen.

Wat kan er mis gaan?

Fibrinogeent eiwit wordt aangemaakt in de lever. Als de lever door ziekte is aangetast kan de productie van fibrinogeen verminderen. Zo kan een tekort aan fibrinogeen ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven