Fibrine

Bijgewerkt op 21 maart 2022

Wat is fibrine?

Fibrine is een eiwit in het bloed dat een belangrijke rol speelt bij het stollen van bloed. Het ontstaat door omzetting van het stofje fibrinogeen. Fibrinogeen wordt aangemaakt in de lever.

Hoe ontstaat het?

Het enzym trombine bevordert de omzetting van fibrinogeen in fibrine. Fibrine wordt afgebroken door het stofje plasmine.

Wat is de functie van fibrine?

Fibrine speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling. Als ergens in het lichaam een verwonding optreedt zullen ter plekke van de verwonding bloedvaatjes kapot gaan. Dit leidt tot een bloeding. Door de schade aan de bloedvaten worden bloedplaatjes aangetrokken. De functie van de bloedplaatjes (trombocyten) is om een plug te vormen zodat de bloeding wordt gestelpt.

Aan de oppervlakte van bloedplaatjes zitten zogenaamde trombine-receptoren. Dat zijn structuurtjes waar het stofje trombine aan kan binden. Op het moment dat trombine aan deze trombine-receptoren bindt wordt een proces in gang gezet waarbij fibrinogeen wordt omgezet in fibrine. De fibrine vormt lange draden waarin de bloedplaatjes vast komen te zitten. Stollingsfactor XIII helpt vervolgens om de fibrine-draden onderling met elkaar te verbinden voor extra stevigheid. Zo ontstaat ter plekke van een verwonding een bloedstolsel. Het bloedstolsel helpt de bloeding te stelpen.

Wat kan er mis gaan?

Wanneer te veel fibrine wordt aangemaakt kan dit leiden tot vorming van bloedstolsels in de bloedvaten, zonder dat er sprake is van een verwonding. Zo kan trombose ontstaan.

Fibrine wordt gemaakt uit fibrinogeen. Dit eiwit wordt aangemaakt in de lever. Als de lever door ziekte is aangetast kan de productie van fibrinogeen verminderen. Zo kan een tekort aan fibrinogeen, en dus ook aan fibrine ontstaan.

Engelse vertaling

fibrin

Duitse vertaling

Fibrin

Synoniemen

Fibrine wordt ook wel stollingsfactor Ia genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven