Ferritine

Bijgewerkt op 5 januari 2021

Wat is ferritine?

Ferritine is een eiwit dat ijzermoleculen bindt. Het zit in bepaalde cellen van het menselijk lichaam, vooral in de lever en het beenmerg. Daar zorgt het voor opslag en afgifte van ijzermoleculen. Het ferritine-eiwit kan namelijk veel ijzermoleculen aan zich binden.

Een kleine hoeveelheid ferritine bevindt zich in het bloed. Het gehalte van ferritine in het bloedserum wordt gebruikt om de totale hoeveelheid ijzer in het lichaam te schatten. Het wordt vaak bepaald om vast te stellen of er sprake is van bloedarmoede door ijzergebrek (ijzergebreksanemie). De ferritinewaarde is daarbij verlaagd.

Wat is de rol van ferritine?

Ferritine dient als opslag van ijzer. Het bindt namelijk ijzermoleculen. IJzer is van belang voor de aanmaak van hemoglobine in rode bloedcellen. Het zit in voedingsmiddelen als vlees, brood en groente. Als te veel ijzer wordt opgenomen via de voeding zal overtollig ijzer worden opgeslagen door te binden aan ferritine. Als te weinig ijzer via de voeding wordt ingenomen zal het lichaam gebruik maken van het in lever en beenmerg opgeslagen ijzer. Zo werkt ferritine als een buffer van ijzermoleculen.

Meten van het ferritine gehalte

Een klein deel van de totale hoeveelheid ferritine in ons lichaam zit in het bloed. Het ferritine gehalte in het bloed kan worden gemeten. Het is een maat voor de hoeveelheid ferritine in lever en beenmerg.

Normaalwaarde ferritine gehalte

Normaalwaarden voor het ferritine gehalte in het bloed verschillen van laboratorium tot laboratorium. Over het algemeen worden waarden tussen 20-250 microgram per liter (µg/L) als normaal beschouwd bij mannen. Voor vrouwen worden waarden tussen 20-100 µg/L als normaal beschouwd.

Bij waarden boven de 250 µg/L (mannen) en 100 µg/L (vrouwen) is sprake van een verhoogd gehalte. Dit wordt hyperferritinemie genoemd. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over verhoogde ferritinewaarde in het bloed.

Engelse vertaling

ferritin


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 29 mei 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 17 juni 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven