Bijgewerkt op 27 januari 2025 door Simpto.nl
Wat is ferritine?
Ferritine is een eiwit dat ijzermoleculen bindt. Het zit in bepaalde cellen van het menselijk lichaam, vooral in de lever en het beenmerg. Daar zorgt het voor opslag en afgifte van ijzermoleculen. Het ferritine-eiwit kan namelijk veel ijzermoleculen aan zich binden.
Een kleine hoeveelheid ferritine bevindt zich in het bloed. Het gehalte van ferritine in het bloedserum wordt gebruikt om de totale hoeveelheid ijzer in het lichaam te schatten. Het wordt vaak bepaald om vast te stellen of er sprake is van bloedarmoede door ijzergebrek (ijzergebreksanemie). De ferritinewaarde is daarbij verlaagd.
Wat is de rol van ferritine?
Ferritine dient als opslag van ijzer. Het bindt namelijk ijzermoleculen. IJzer is van belang voor de aanmaak van hemoglobine in rode bloedcellen. Het zit in voedingsmiddelen als vlees, brood en groente. Als te veel ijzer wordt opgenomen via de voeding zal overtollig ijzer worden opgeslagen door te binden aan ferritine. Als te weinig ijzer via de voeding wordt ingenomen zal het lichaam gebruik maken van het in lever en beenmerg opgeslagen ijzer. Zo werkt ferritine als een buffer van ijzermoleculen.
Meten van het ferritine gehalte
Een klein deel van de totale hoeveelheid ferritine in ons lichaam zit in het bloed. Het ferritine gehalte in het bloed kan worden gemeten. Het is een maat voor de hoeveelheid ferritine in lever en beenmerg.
Normaalwaarde ferritine gehalte
Normaalwaarden voor het ferritine gehalte in het bloed verschillen van laboratorium tot laboratorium. Over het algemeen worden waarden tussen 20-250 microgram per liter (µg/L) als normaal beschouwd bij mannen. Voor vrouwen worden waarden tussen 20-100 µg/L als normaal beschouwd.
Bij waarden boven de 250 µg/L (mannen) en 100 µg/L (vrouwen) is sprake van een verhoogd gehalte. Dit wordt hyperferritinemie genoemd. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over verhoogde ferritinewaarde in het bloed.
Engelse vertaling
Niet gevonden wat je zocht?
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.