Eicel

Bijgewerkt op 30 juni 2021

Wat is een eicel?

Eicellen zijn cellen die voorkomen in de eierstokken bij vrouwen. Elke eicel zit in een zogenaamde ‘Graaf’se follikel’, of kortweg ‘follikel’.

De eicel is aan de buitenkant omgeven door een omhulsel dat ‘glashuid’ wordt genoemd. De medisch-wetenschappelijke naam hiervan is ‘zona pellucida’. Deze zona pellucida voorziet de eicel van voedingsstoffen.

Eicellen zijn de grootste cellen van het menselijk lichaam. Als je een eicel zou kunnen bekijken zou het het met het blote oog kunnen zien.

Wat is de functie van de eicel?

Eicellen spelen een belangrijke rol bij de voortplanting. Eens in de zoveel tijd – meestal rond de vier weken – komt een eicel vrij uit een follikel. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde ‘menstruatiecyclus’.

eicel in een follikel van de eierstok
eicel in een follikel van de eierstok in een doorsnede onder de microscoop (bron: Ed Uthman)

Tijdens deze cyclus zullen een aantal follikels – met in elke follikel een eicel – gaan groeien. Meestal zal één follikel als eerste openspringen. Dit wordt de ‘eisprong’ genoemd. De overige follikels van die cyclus zullen weer inkrimpen.

Na de eisprong komt de eicel in de buikholte terecht, bij de opening van de eileider. In de eileider kan de eicel in contact komen met zaadcellen. De zaadcellen zijn na een zaadlozing in de vagina via de baarmoeder naar de eileider gezwommen. Daar kan één van de zaadcellen de eicel bevruchten.

eicel met binnengedrongen zaadcel
bevruchting: eicel met binnengedrongen zaadcel (bron: Geo Science International)

Heel soms zullen meer dan één eicel vrijkomen uit de eierstok. In dat geval kunnen meerdere eicellen tegelijkertijd worden bevrucht. Dat kan leiden tot een meerlingzwangerschap.

Aan het begin van de vruchtbare leeftijd heeft een vrouw meer dan honderdduizend eicellen. Aan het einde van de vruchtbare leeftijd – bij het intreden van de menopauze – heeft een vrouw al haar eicellen verbruikt.

Andere talen

Engelse vertaling

egg cell, ovum, oocyt

Duitse vertaling

Eizelle


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 7 juni 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 7 juni 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven