Ductus thoracicus

Bijgewerkt op 26 april 2022

Wat is de ductus thoracicus?

De ductus thoracicus is een dunne buis van ongeveer 40 cm lang waar veel lymfevaten van het lichaam op draineren. Het is een belangrijk onderdeel van het lymfestelsel. Vanuit de ductus thoracicus stroomt lymfe afkomstig van de onderste helft van het lichaam en de linkerkant van het bovenste deel van het lichaam naar het bloed. De afvoer van lymfe vanuit de rechterkant van de bovenste helft van het lichaam naar het bloed loopt via een ander lymfevat, de rechter ductus lymfaticus.

Waar zit de ductus thoracicus?

De ductus thoracicus begint ongeveer ter hoogte van het midden van de rug, en zit net vóór de wervelkolom. Daar verzamelt de lymfe zich in een verwijding aan de onderkant van de ductus thoracicus. Deze verwijding wordt cysterna chyli genoemd. Vandaaruit loopt de ductus omhoog tot het niveau net onder de nek. Daar buigt ie naar voren om uit te monden bij het begin van een groot bloedvat, de zogenaamde linker vena brachiocephalica. Deze ontspringt bij de verbinding van de linker vena subclavia en de linker vena jugularis interna.

lymfestelsel met de ductus thoracicus
Lymfestelsel met de ductus thoracicus – bron: Wikipedia

Wat is de functie van de ductus thoracicus?

De ductus thoracicus zorgt ervoor dat lymfe wordt afgevoerd vanuit de onderkant van het lichaam en de linkse helft van de bovenkant van het lichaam naar het bloed. De stroom van lymfe via de ductus thoracicus naar het bloed gaat tegen de zwaartekracht in. Dat is mogelijk door de aanwezigheid van kleppen in de ductus thoracicus, vergelijkbaar met de kleppen in de aders van de benen. De ademhaling zorgt ervoor dat de druk in de borstkas steeds wisselt. Hierdoor wordt de lymfe in de ductus thoracicus als het ware naar boven gepompt. De kleppen zorgen ervoor dat de lymfe niet terugstroomt. Zo wordt dagelijks zo’n 3-4 liter lymfe via de ductus thoracicus afgevoerd.

Wat kan er misgaan?

Als de ductus thoracicus scheurt stroomt een grote hoeveelheid lymfe de borstholte in. De borstholte vult zich zo met lymfevocht. Aangezien dit lymfevocht voor een groot deel bestaat uit chylus (lymfevocht afkomstig uit de darm) zal het vaak wittig van kleur zijn. Een dergelijke ophoping van lymfe/chylus in de borstholte wordt chylothorax genoemd. Als de lymfe direct in het hartzakje loopt ontstaat een zogenaamd chylopericard. In ernstige gevallen kan dat leiden tot een harttamponade.

Engelse vertaling

thoracic duct, left lymphatic duct, alimentary duct, chyliferous duct, Van Hoorne’s canal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven