Corpus luteum

Bijgewerkt op 3 januari 2023

Wat is het corpus luteum?

Het corpus luteum is een tijdelijke structuur in de eierstok die het hormoon progesteron aanmaakt en uitscheidt. Progesteron speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een zwangerschap. De term ‘corpus luteum’ is latijn voor ‘geel lichaam’. Het is zichtbaar als een gele plek van enkele centimeters in de eierstok.

Hoe ontstaat het corpus luteum?

Het corpus luteum ontstaat uit een zogenaamde follikel van de eierstok (ovariële follikel). Het corpus luteum ontstaat in de eierstok nadat een eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. De eicel die bij de eisprong vrijkomt beweegt zich vervolgens via de eileider naar de baarmoeder. Op de plaats waar de eicel in de eierstok zat ontstaat het corpus luteum uit de cellen die de follikel omgeven.

ontwikkeling van het corpus luteum in de eierstok – bron: Kimanh Nguyen

Welke functie heeft het?

Het corpus luteum maakt de vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen aan. Deze hormonen zorgen voor de ontwikkeling en het onderhouden van het baarmoederslijmvlies (endometrium). Dat is van belang voor het geval de afgestoten eicel wordt bevrucht door een zaadcel en zich vervolgens innestelt in het baarmoederslijmvlies.

Als de eicel inderdaad wordt bevrucht en zich innestelt in het baarmoederslijmvlies zullen bepaalde cellen van het embryo het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) aanmaken en uitscheiden. HCG stimuleert het corpus luteum om progesteron te blijven maken. Dit is van belang voor het onderhoud van het baarmoederslijmvlies.

Wanneer de eicel niet wordt bevrucht zal het corpus luteum na enige tijd vervallen. Op de plaats van het corpus luteum in de eierstok ontstaat littekenweefsel. De kleur van het corpus luteum verandert van geel naar wittig, waarna wordt gesproken van corpus albicans (wit lichaampje).

De door het corpus luteum uitgescheiden hormonen remmen hormonen die worden uitgescheiden door de hypofyse, namelijk het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH).

Synoniemen

geel lichaam, geel lichaampje

Engelse vertaling

corpus luteum

1 gedachte over “Corpus luteum”

 1. Bij mijn dochter werd bij de eerste echo, na achtenhalve week zwangerschap een echo gemaakt.
  De verloskundige zag iets wat ze nog nooit gezien had, een massa van 3 bij 2 cm gesitueerd “ achter de baarmoeder “.
  Ze werd acuut doorgestuurd naar de gynaecoloog omdat het misschien een kwaadaardige tumor zou kunnen zijn.
  Ben zelf verpleegkundige geweest en herinnerde me iets over de holte van Douglas. Ze heeft al jaren last van darmproblemen en ernstige dysmenorroe. Na een inwendige echo zou er niets te zien zijn geweest.
  Bij de gynaecoloog vandaag bleek het om een restant van het corpus luteum te gaan die vastzat aan de eierstok. Groot alarm om niks dus.
  Hoe kan een zichzelf noemende gekwalificeerde verloskundige dit nog “nooit gezien” hebben.
  Ik ben woest dat mijn dochter haar eerste echo met begeleidende cortonen zo beroerd naar huis moest gaan.
  Het is nu blijkbaar allemaal in orde maar het mooie moment is verpest.
  Kan ik deze, in mijn ogen falende verloskundige of loslaten op mijn dochter of overdrijf ik nu. Ik vind hun band in elk geval al flink beschadigd.

  Mvg,

  Mannie Mol
  Assen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven