Corpus luteum

Bijgewerkt op 3 januari 2023 door Simpto.nl

Wat is het corpus luteum?

Het corpus luteum is een tijdelijke structuur in de eierstok die het hormoon progesteron aanmaakt en uitscheidt. Progesteron speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een zwangerschap. De term ‘corpus luteum’ is latijn voor ‘geel lichaam’. Het is zichtbaar als een gele plek van enkele centimeters in de eierstok.

Hoe ontstaat het corpus luteum?

Het corpus luteum ontstaat uit een zogenaamde follikel van de eierstok (ovariële follikel). Het corpus luteum ontstaat in de eierstok nadat een eisprong (ovulatie) heeft plaatsgevonden. De eicel die bij de eisprong vrijkomt beweegt zich vervolgens via de eileider naar de baarmoeder. Op de plaats waar de eicel in de eierstok zat ontstaat het corpus luteum uit de cellen die de follikel omgeven.

ontwikkeling van het corpus luteum in de eierstok – bron: Kimanh Nguyen

Welke functie heeft het?

Het corpus luteum maakt de vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogeen aan. Deze hormonen zorgen voor de ontwikkeling en het onderhouden van het baarmoederslijmvlies (endometrium). Dat is van belang voor het geval de afgestoten eicel wordt bevrucht door een zaadcel en zich vervolgens innestelt in het baarmoederslijmvlies.

Als de eicel inderdaad wordt bevrucht en zich innestelt in het baarmoederslijmvlies zullen bepaalde cellen van het embryo het hormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) aanmaken en uitscheiden. HCG stimuleert het corpus luteum om progesteron te blijven maken. Dit is van belang voor het onderhoud van het baarmoederslijmvlies.

Wanneer de eicel niet wordt bevrucht zal het corpus luteum na enige tijd vervallen. Op de plaats van het corpus luteum in de eierstok ontstaat littekenweefsel. De kleur van het corpus luteum verandert van geel naar wittig, waarna wordt gesproken van corpus albicans (wit lichaampje).

De door het corpus luteum uitgescheiden hormonen remmen hormonen die worden uitgescheiden door de hypofyse, namelijk het follikel stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH).

Synoniemen

geel lichaam, geel lichaampje

Engelse vertaling

corpus luteum

Plaats een reactie