Chylus

Bijgewerkt op 24 april 2022

Wat is chylus?

Chylus is lymfevloeistof die afkomstig is uit de wand van de darmen. De vloeistof is wittig (melkachtig) van kleur vanwege het hoge vetgehalte. Per dag produceert een mens 1,0-2,5 liter chylus.

Waar bestaat het uit?

Chylus bestaat voornamelijk uit chylomicronen. Chylomicronen zijn minuscule druppeltjes. Ze bevatten voornamelijk een bepaald soort vetten, triglyceriden genaamd. Deze vetten worden omringd door een mantel van eiwitten en fosfolipiden.

Chylomicronen ontstaan in de cellen van de darm (enterocyten) uit zogenaamde lange-keten vetzuren. Vervolgens worden de chylomicronen vanuit de darmcellen uitgescheiden in de lymfevaten van de dunne darm, waar ze de chylus vormen. De chylus wordt vervolgens vanuit de lymfevaten van de dunne darm afgevoerd naar de verzamelbuis van lymfe, de zogenaamde ductus thoracicus. Via de ductus thoracicus stroomt de chylus naar het bloed.

Wat kan er misgaan?

Chylus kan gaan lekken in de borstholte. In dat geval wordt gesproken van chylothorax. Dat kan ook leiden tot lekken van chylus in het hartzakje (pericard). Dan wordt gesproken van chylopericard.

Engelse vertaling

chyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven