Chromosomen

Bijgewerkt op 15 november 2022

Wat zijn chromosomen?

Chromosomen zijn structuurtjes in de cellen van ons lichaam. Ze bestaan uit DNA, het erfelijk materiaal. Daarin zijn alle erfelijke eigenschappen vastgelegd. Chromosomen zijn daarom van belang bij het overdragen van erfelijke eigenschappen van ouder op kind.

Waar zitten chromosomen?

Chromosomen zitten in de celkern van de cellen in ons lichaam. De celkern bevat 23 paar chromosomen. Dus in totaal 46 chromosomen. Van elk paar is één chromosoom afkomstig van de vader en één van de moeder.

De kenmerken van de vader zitten in de chromosomen die via zaadcel worden overgedragen. De chromosomen in de eicel bevatten de kenmerken van de moeder.

Chromosomen kun je niet met het blote oog zien. Daarvoor is een microscoop nodig. Onder de microscoop is zichtbaar dat elk chromosoom een streepjespatroon (bandenpatroon) van lichte en donkere banden bevat.

Geslachtschromosomen

Van de 23 paren zijn er 22 hetzelfde bij mannen en vrouwen. Deze paren zijn genummerd van 1 tot 22, van groot naar klein. Deze chromosomen worden autosomen genoemd. Het 23ste paar zijn de geslachtschromosomen. Op grond van hoe ze eruit zien onder de microscoop worden ze onderverdeeld in X-chromosomen en Y-chromosomen. Vrouwen hebben twee X-chromosomen (XX). Mannen hebben één X- en één Y-chromosoom (XY).

Opbouw van een chromosoom

Elk chromosoom heeft een korte arm en een lange arm. De korte arm wordt aangegeven met een ‘p’, de lange arm met een ‘q’.

Engelse vertaling

chromosomes

2 gedachten over “Chromosomen”

  1. IK ben benieuwd wanneer het kind zijn eigen chromosoom krijgt. dat zij dus van beide krijgt dat is bekend maar waar krijgt ze haar eigen chromosoom.

    1. In een eicel zit de helft van het DNA van een vrouw en in een zaadcel zit de helft van het DNA van een man. Op het moment dat de eicel wordt bevrucht zal de vrucht gelijk haar eigen twee chromosomen hebben.

      Zoek eens op: dna-doorgeven-bij-de-bevruchting voor een uitgebreide uitleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven