Ceruloplasmine

Wat is ceruloplasmine?

Ceruloplasmine is een eiwit dat wordt aangemaakt in de lever en dat een belangrijke rol speelt bij het regelen van de hoeveelheid koper in ons lichaam.

Koper

Koper is een zogenaamd essentieel sporenelement. Dat betekent dat het van belangrijke stof is die we niet zelf kunnen aanmaken maar via de voeding binnenkrijgen. Koper is van belang voor het menselijk lichaam omdat het wordt ingebouwd in bepaalde stoffen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling. Voorbeelden zijn enzymen als cytochroom c, superoxidedismutase en lysyl oxidase.

Koper wordt vanuit het voedsel opgenomen via de dunne darm in het bloed. Vervolgens komt het via de poortader in de lever terecht. Daar wordt het opgeslagen. Vanuit de lever kan het koper, nu gebonden aan ceruloplasmine, worden uitgescheiden via de gal of weer in het bloed terechtkomen.

Wat is de functie van ceruloplasmine?

Ceruloplasmine heeft twee belangrijke functies. Ten eerste kan het koper binden. Hierdoor speelt het een belangrijke rol bij het afvoeren van overtollige koperatomen uit ons lichaam. Daarnaast speelt het ook een rol bij het regelen van de hoeveelheid ijzer in ons lichaam.

Bij welke ziekten is het ceruloplasmine gehalte verlaagd?

Een verlaagd gehalte in het bloed past bij de ziekte van Wilson (hepatolenticulaire degeneratie), hoewel niet iedereen met deze ziekte een verlaagd ceruloplasmine-gehalte heeft. De ziekte van Wilson is een zeldzame ziekte waarbij overtollig koper neerslaat in organen als de lever en de hersenen.

Bij pasgeboren baby’s is het gehalte ook meestal verlaagd zonder dat dit van betekenis is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven