Cauda equina

Bijgewerkt op 12 augustus 2022

Wat is de cauda equina?

De cauda equina – Latijn voor ‘paardenstaart’ – is een bundel van zenuwwortels die onder het ruggenmerg als een paardenstaart naar beneden hangt. Vaak wordt de afkorting ‘cauda’ gebruikt.

cauda equina
cauda equina

Wat is de functie?

De cauda is een bundel zenuwwortels. De betreffende zenuwwortels zijn verantwoordelijk voor het geleiden van zenuwprikkels naar het onderlijf, met name de benen, de urineblaas, de anus en endeldarm, en de schaamstreek. Andersom worden gevoelsprikkels vanuit deze gebieden via de cauda en het ruggenmerg naar de hersenen geleid.

Bij welke aandoeningen speelt de cauda een rol?

De meest bekende aandoening van de cauda equina is het zogenaamde caudasyndroom. Bij deze aandoening zijn de zenuwwortels van de cauda bekneld, meestal door een uitpuilende tussenwervelschijf onder in de rug. Dit kan tot allerhande symptomen leiden. Daarnaast kan de cauda ook ontstoken raken.

Historie

In 1595 beschreef de franse anatoom André du Laurens als eerste een staart van vezels aan het uiteinde van het ruggenmerg. Hij noemde het de ‘cauda equina’, de latijnse vertaling van ‘paardenstaart’.

1 gedachte over “Cauda equina”

  1. L.S

    Wat kan er gedaan worden als zich bij iemand een CAUDA SYNDROOM heeft ontwikkeld ?

    Kan been oefeningen een oplossing zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven