Buis van Eustachius

Bijgewerkt op 8 juli 2024

Wat is de buis van Eustachius?

De buis van Eustachius is een langwerpige holte die vanuit de neus-keelholte naar het middenoor loopt. Bij volwassenen is de buis van Eustachius ongeveer 3,5 cm lang en 3 mm in doorsnede.

De buis van Eustachius is genoemd naar de Italiaanse anatoom Dr Bartolomeo Eustachi. Hij beschreef de buis voor het eerst in de 16de eeuw.

Welke functie heeft ie?

De luchtdruk aan de buitenkant van het trommelvlies is dezelfde als die van de buitenlucht. De luchtdruk aan de binnenkant van het trommelvlies is niet altijd gelijk aan die van de buitenlucht. Doordat het middenoor via de buis van Eustachius verbonden is met de neuskeelholte kunnen al te hoge luchtdrukverschillen aan beide kanten van het trommelvlies worden voorkomen.

De buis van Eustachius zit normaal gesproken dicht. Als er een te groot verschil ontstaat in luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies kan de buis van Eustachius opengaan. Dit kun je zelf beinvloeden, door bijvoorbeeld te slikken of de zogenaamde Valsalva-manoeuvre uit te voeren. Hierdoor kan lucht door de buis van de neuskeelholte naar het middenoor stromen, en andersom. Zo wordt overdruk of onderdruk in het middenoor voorkomen.

Naast het verminderen van luchtdrukverschillen zorgt de buis van Eustachius er ook voor dat overtollig slijm kan afvloeien uit het middenoor. Dit voorkomt ophoping van slijm in het middenoor.

Engelse vertaling

Eustachian tube, pharyngotympanic tube, auditory tube, tuba auditiva, tuba auditivea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven