Buikvlies (peritoneum)

Bijgewerkt op 6 september 2022

Wat is het buikvlies?

Het buikvlies is een vlies dat de buikholte aan de binnenkant bekleedt en de organen in de buikholte aan de buitenkant omgeeft. De medische naam is ‘peritoneum’.

Waar zit het buikvlies?

Het buikvlies ligt rondom de meeste organen die zich in de buikholte bevinden: de maag, de dunne darm, een deel van de alvleesklier (pancreas) en de milt, en een groot deel van de dikke darm. Dit deel wordt het ‘peritoneum viscerale’ genoemd. Daarnaast bekleedt het de binnenwand van de buikholte. Dit deel wordt het ‘peritoneum parietale’ genoemd.

buikvlies en retroperitoneum
Bron: Wikipedia

Op de afbeelding een dwarsdoorsnede van het menselijk lichaam ter hoogte van de buik. De rode lijn geeft aan waar het buikvlies loopt. De witte ruimte binnen de rode lijn is de zogenaamde peritoneale ruimte.

Bij welke aandoeningen is het buikvlies betrokken?

Daarnaast speelt het vlies een rol bij een behandeling die ‘peritoneaaldialyse’ (buikspoeling) wordt genoemd. Dat is een speciale vorm van nierdialyse. Hierbij wordt het buikvlies gebruikt als membraan waardoor afvalstoffen kunnen worden opgenomen in de dialysevloeistof die via een katheter in de buikholte wordt gebracht.

2 gedachten over “Buikvlies (peritoneum)”

 1. Wanneer het gaat om een liesbreuk of navelbruik kan er een kunststof matje geplaatst worden om dit te herstellen. Er zijn echter recentelij kerg veel problemen gemeld met deze matjes omdat ze vaan afgestoten worden door het lichaam. Om er zeker van te zijn dat het niet iets anders is zou ik zeker even een verwijsbrief aan de huisarts vragen om dat door een specialist te laten controleren.

 2. Volgens een chinese therapeut die de yin en yang methode toepast is mijn buikvlies gebroken….
  Wat is hier een kenmerk van?
  Mijn buik is snel opgezwollen en mijn menukaart is zeer beperkt
  Is hier een controle voor mogelijk?
  Alvast dank voor uw reaktie
  Groet
  Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven