Brain natriuretic peptide

Bijgewerkt op 30 maart 2021

Wat is brain natriuretic peptide (BNP)?

Brain natriuretic peptide – meestal afgekort tot ‘BNP’ is een stofje dat wordt aangemaakt door bepaalde cellen in het hart. Het gaat om zogenaamde ‘cardiomyocyten’ in de kamers (ventrikels) van het hart. Als de druk in het hart toeneemt wordt meer BNP aangemaakt. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij mensen met hartfalen. BNP wordt vanuit het hart uitgescheiden in het bloed. Een verhoging van het BNP gehalte in het bloed kan worden gebruikt om vast te stellen of sprake is van hartfalen.

brain natriuretic peptide (BNP) - samenvatting
brain natriuretic peptide (BNP) – samenvatting

Omdat BNP voor het eerst ontdekt werd in de hersenen van varkens heeft het de naam ‘BRAIN natriuretic peptide’ gekregen.

Wat is de functie van BNP?

Brain natriuretic peptide verhoogt de uitscheiding van urine door de nieren. Daarmee zorgt het ervoor dat overtollig water en daarin opgelost natrium wordt uitgescheiden. Dat zorgt ervoor dat de bloeddruk zal dalen.

Naast de werking op de nieren verlaagt BNP de bloeddruk door de bloedvaten te verwijden. Dit leidt tot verlaging van de bloeddruk. Ook remt het de aanmaak van het hormoon aldosteron door de bijnieren. Dit leidt tot toename van de uitscheiding van natrium en water via de nieren.

Omdat BNP in het hart wordt aangemaakt maar elders in het lichaam z’n functie uitoefent wordt het een ‘hormoon’ genoemd.

Bij welke aandoeningen speelt BNP een rol?

De aanmaak van BNP in het hart neemt toe als de druk in het hart toeneemt. Dat komt voor bij mensen met hartfalen, en bij een verhoogde bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie).

Ook bij mensen met slecht werkende nieren (nierfalen) kan het BNP gehalte in het bloed verhoogd zijn. Dat komt doordat de nieren minder goed in staat zijn om BNP via de urine uit te plassen. Het blijft dan achter in het bloed.

Verder kan de aanmaak van BNP toenemen bij gebruik van bepaalde medicijnen.

Wanneer wordt BNP in bloed bepaald?

Bepaling van het BNP gehalte in het bloed kan helpen bij het stellen van de diagnose hartfalen. Ook wordt het gebruikt om te beoordelen of behandeling van hartfalen aanslaat. Ten slotte kan het worden gebruikt om een inschatting te maken van de prognose bij mensen met hartfalen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 16 november 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 16 november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven