Bovenste holle ader

Bijgewerkt op 21 december 2023

Wat is de bovenste holle ader?

De bovenste holle ader is een groot bloedvat dat bloed vanuit de armen en het hoofd afvoert richting het hart. De medische naam voor de bovenste holle ader is ‘vena cava superior’, ook wel afgekort tot VCS.

De bovenste holle ader begint waar de linker en rechter vena brachiocephalica samenkomen en eindigt in de rechterboezem van het hart.

Wat is de functie?

De functie van de bovenste holle ader is het afvoeren van bloed vanuit het hoofd, de hals- en nekregio en de armen naar het hart toe. Dit bloed is zuurstofarm bloed dat via de bovenste holle ader naar de rechter boezem van het hart wordt geleid. Vanaf de rechter boezem wordt het via de rechter kamer van het hart de bloedsomloop van de longen ingepompt. In de longen zal het zuurstofarme bloed weer zuurstof opnemen en vervolgens via het linkergedeelte van het hart het lichaam ingepompt worden.

Hieronder een afbeelding met de ligging van de bovenste holle ader in de borstkas. Op de afbeelding hieronder staat deze genoemd met de medische term ‘vena cava superior’ en is aangegeven in blauw. De ader loopt van bovenaf het hart in. Van de onderkant loopt de onderste holle ader (vena cava inferior) naar het hart toe.

bovenste holle ader (V. cava superior)
bovenste holle ader (vena cava superior)

Welke afwijkingen zijn er?

Er zijn een aantal belangrijke afwijkingen of aandoening van de bovenste holle ader. Dit zijn:

  • trombose van de bovenste holle ader (Vena cava superior trombose)
  • vena cava superior syndroom
  • persisterende linker vena cava superior

Engelse term

superior vena cava

1 gedachte over “Bovenste holle ader”

  1. Kunt u me uitleggen wat peristerende linker vena cava supererior betekent?
    Alvast bedankt,
    T.Lemmens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven