Bloeddruk

Bijgewerkt op 21 december 2023

Wat is bloeddruk?

Met bloeddruk wordt bedoeld de druk die in de slagaders van het lichaam aanwezig is.

Hoe wordt de bloeddruk gemeten?

Bloeddrukmeters

De bloeddruk wordt gemeten met behulp van bloeddrukmeters. De druk die wordt gemeten wordt weergegeven in ‘mmHg‘ oftewel ‘millimeter kwik’. Dat betekent dat een bloeddruk van 100 mmHg dezelfde druk geeft als een kolom kwik van 100 mm (10 cm).

Bloeddrukmeters werkten vroeger daadwerkelijk met kwikkolommen. Tegenwoordig zijn de meeste bloeddrukmeters elektronisch. Er zijn ook verschillende typen bloeddrukmeters beschikbaar voor thuisgebruik.

Het meten van de bloeddruk

Bij het meten van de druk in de bloedvaten wordt eerst de manchet van de bloeddrukmeter om de bovenarm vastgemaakt. Vervolgens wordt de manchet opgepomt waardoor ter plekke de slagader van de bovenarm wordt dichtgedrukt. Hierdoor komt de bloeddoorstroming tot stilstand. Vervolgens wordt langzaam de druk van de manchet afgehaald zodat op een gegeven moment het bloed weer door de slagader gaat stromen. Dit kan worden gehoord met de stetoscoop of worden gevoeld aan het kloppen van de slagader aan de pols. Op dat moment wordt de eerste meting verricht. Dit wordt de bovendruk genoemd. Als de manchet verder leegloopt kan op een gegeven moment het bloed weer vrij stromen. Op dat moment wordt de onderdruk bepaald.

Wat wordt bedoeld met bovendruk en onderdruk?

Bij het meten van de bloeddruk worden twee waardes weergegeven. De hoogste waarde is de bovendruk. Dit wordt met een medische term ‘systolische bloeddruk’ genoemd. De laagste waarde is de onderdruk. Dit wordt met een medische term ‘diastolische bloeddruk’ genoemd.

De bovendruk is een maat voor de druk die wordt opgebouwd in de slagaders doordat de linker hartkamer bloed rondpompt. Hoe harder het hart pompt des te hoger de bovendruk.

De onderdruk is een maat voor de druk die in de slagaders heerst als het hart juist weer bloed opneemt en niet rondpompt. Het is in feite de rustdruk die heerst in de slagaders.

Wat is een goede bloeddruk?

De normaalwaarden verschillen per leeftijdscategorie.

Voor volwassenen geldt dat de bovendruk lager dan 140 mmHg moet zijn en de onderdruk lager dan 90 mmHg.

Voor kinderen gelden lagere waarden, afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Welke afwijkingen zijn er?

De belangrijkste afwijkingen van de bloeddruk zijn een verhoogde druk en een verlaagde druk. Een hoge bloeddruk wordt hypertensie genoemd. Een lage bloeddruk wordt hypotensie genoemd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven