Bloed

Bijgewerkt op 30 oktober 2024 door Simpto.nl

Wat is bloed?

Bloed is een ondoorzichtige rode vloeistof die door bloedvaten stroomt. Het hart zorgt er voor dat bloed door de bloedvaten wordt gepompt.

De functie van bloed is het transporteren van zuurstof en voedingsstoffen naar organen en weefsels. Vanuit de organen en weefsels voert het bloed koolzuurdioxide af naar de longen, en afvalstoffen naar de nieren. In de longen wordt de koolzuurdioxide uitgeademd. In de nieren worden de afvalstoffen uitgescheiden in de urine. Met de urine worden de afvalstoffen uitgeplast.

Bloed heeft een rode kleur doordat het hemoglobine bevat, een ijzerhoudende stof. Door opname van zuurstof in de longen wordt de kleur helderrood. Na afgifte van zuurstof in organen en weefsels verlies het bloed de heldere kleur en wordt het donkerder.

Waar bestaat bloed uit?

Bloed bestaat uit bloedcellen en bloedplasma. De bloedcellen bevinden zich in het bloedplasma, of kortweg plasma. Het plasma zorgt ervoor dat het bloed vloeibaar is. Daarnaast bevat het verschillende stofjes.

Welke soorten bloedcellen zijn er?

Er zijn verschillende soorten bloedcellen, namelijk rode bloedcellen, witte bloedcellen, en bloedplaatjes. De verschillende bloedcellen hebben ieder hun eigen functie.

  • rode bloedcellen (erytrocyten) – zorgen voor transport van zuurstof vanuit de longen naar organen en weefsels, en van koolzuurdioxide vanuit organen en weefsels naar de longen; in rode bloedcellen bindt zuurstof aan hemoglobine; door hemoglobine in rode bloedcellen heeft bloed een rode kleur;
  • witte bloedcellen (leukocyten) – zorgen voor de afweer tegen ziekteverwekkers en vreemde voorwerpen of stofjes in het lichaam;
  • bloedplaatjes (trombocyten) – spelen bij een rol bij de vorming van bloedstolsels en het stelpen van bloedingen.

Waar bestaat bloedplasma uit?

Bloedplasma is het vloeibare bestanddeel van bloed. Het is een heldere, wat kleverige, gele vloeistof. Na een vette maaltijd wordt het bloedplasma ondoorzichtig.

Het bloedplasma bestaat uit water waarin zich allerlei verschillende stofjes bevinden. Stofjes die in bloedplasma voorkomen zijn onder andere eiwitten, glucose en ijzer. De hoeveelheid van deze stofjes wordt geregeld door de nieren en door hormonen.

Rode bloedcellen (erytrocyten) nemen zo’n 40-45% van het volume van bloed in. De overige bloedcellen (leukocyten en trombocyten) slechts enkele procenten. De rest van het bloed bestaat uit bloedplasma.

Hoeveel bloed zit er in ons lichaam?

De hoeveelheid bloed in het lichaam is afhankelijk van leeftijd, geslacht, en lichaamsgewicht. Gemiddeld heeft een volwassen mens zo’n 60 milliliter bloed per kilogram lichaamsgewicht in het lichaam. Dat betekent dat iemand van 75 kg ongeveer 4,5 liter bloed heeft.

De hoeveelheid bloed in het lichaam omvat voldoende reserve om flink bloedverlies op te kunnen vangen. Zo wordt bij bloeddonatie meestal zo’n 500 milliliter, of 0,5 liter bloed afgenomen zonder dat dit gezondheidsproblemen oplevert. Het bloedvolume wordt door het lichaam binnen enkele uren aangevuld doordat vloeistof van buiten de bloedvaten (extravasculair vocht) wordt opgenomen in de bloedsomloop. Hierdoor kan de bloeddruk op peil worden gehouden. Herstel van het aantal bloedcellen duurt langer, meestal enkele weken.

Welke functie heeft bloed?

Bloed heeft verschillende functies. De belangrijkste functie is het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Het zuurstof wordt in de longen vanuit de ingeademde lucht opgenomen in de rode bloedcellen. Vervolgens wordt het bloed rondgepompt door het lichaam. Daar geven de rode bloedcellen de zuurstof af in de organen en weefsels van het lichaam. Daar wordt koolzuurdioxide opgenomen door de rode bloedcellen. De koolzuurdioxide wordt vervolgens afgevoerd naar de longen. Daar wordt het uitgeademd.

Engelse vertaling

blood

Duitse vertaling

Blut



Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven