Binnenoor

Bijgewerkt op 3 augustus 2021

Wat is het binnenoor?

Het binnenoor is een deel van het oor dat zorgt voor de omzetting van geluidsgolven in zenuwprikkels die in de hersenen kunnen worden waargenomen. Daarnaast bevat het binnenoor het evenwichtsorgaan, dat een belangrijke rol speelt bij het in evenwicht houden van het lichaam.

Wat is de functie van het binnenoor?

De functie van het binnenoor is het omzetten van geluidsgolven die via het oor binnenkomen in zenuwprikkels die door de hersenen kunnen worden geïnterpreteerd als geluid. De geluidsgolven worden via het trommelvlies en het middenoor naar het binnenoor geleid. Daar zit het zogenaamde orgaantje van Corti. Dit orgaantje bevat vloeistof, de zogenaamde endolymfe, en twee soorten haarcellen (cilia), de binnenste haarcellen en de buitenste haarcellen. Het orgaan van Corti wordt omgeven door het zogenaamde tectoriaal membraan.

De binnenste haarcellen bewegen vrij in de endolymfe. Ze staan in contact met zenuwvezels die in de hersenen zijn betrokken bij het gehoor. Door geluidsgolven die via het oor binnenkomen worden de binnenste haarcellen in beweging gebracht. Via de zenuwvezels worden deze geluidsprikkels doorgegeven naar de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de geluidsprikkels worden waargenomen als geluid.

De buitenste haarcellen staan in direct contact met het tectoriaal membraan. Deze haarcellen zijn gevoelig voor bewegingen van het hoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven