Bindweefsel

Bijgewerkt op 20 februari 2023

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel is weefsel dat op veel plaatsen in ons lichaam aanwezig is. Het zorgt voor opvulling tussen organen, bloedvaten en zenuwen. Daardoor helpt het deze structuren te beschermen tegen druk van buitenaf. Tevens zorgt het ervoor dat organen, bloedvaten en zenuwen op hun plaats blijven liggen. Bindweefsel zit ook vaak in de organen zelf. Zo helpt het mede de vorm van organen te bepalen. Ten slotte speelt het ook een rol bij de voeding van cellen, namelijk doordat het zuurstof en voedingsstoffen doorlaat.

Onder de microscoop

Als je bindweefsel onder de microscoop bekijkt valt op dat het bestaat uit vrij weinig cellen, de bindweefselcellen, en relatief veel ’tussencelstof’. De bindweefselcellen bevinden zich dus in deze tussencelstof. Deze tussencelstof wordt ‘extracellulaire matrix’ genoemd. De tussencelstof bevat vaak veel vezels. De vezels zorgen voor stevigheid van het weefsel. Er zijn verschillende soorten vezels.

Op de afbeelding hieronder zijn de cellen donkerpaars gekleurd, de vezels donkerroze, en de tussencelstof lichtroze.

onderhuids bindweefsel

De bindweefselcellen bevinden zich dus in de tussencelstof. Deze tussencelstof wordt ‘extracellulaire matrix’ genoemd. De tussencelstof bevat vaak veel vezels. De vezels zorgen voor stevigheid van het weefsel.

Vezels

Er zijn verschillende soorten vezels, namelijk elastische vezels, collageenvezels en reticulaire vezels. Elastische vezels zorgen voor rek (elasticiteit) van het weefsel. Collageenvezels zorgen voor stevigheid. Reticulaire vezels zorgen voor verbinding tussen verschillende cellen.

Bindweefselcellen

Er zijn verschillende soorten bindweefselcellen. De belangrijkste zijn fibroblasten, vetcellen (adipocyten) en mestcellen.

Waar in ons lichaam?

Bindweefsel bevindt zich eigenlijk zo’n beetje overal in ons lichaam. Het zit in en rondom organen, bloedvaten en zenuwen. Er zijn structuren in ons lichaam die voornamelijk uit bindweefsel bestaan. Voorbeelden van dergelijke lichaamsdelen zijn de pezen, de tussenwervelschijven, de hersenvliezen, de stembanden, de gewrichtsbanden (ligamenten, waaronder ook de symfyse), het hoornvlies en de navelstreng.

Bindweefsel en ziekte

Hieronder een overzicht van ziekten waarbij bindweefsel is aangetast.

Engelse vertaling

connective tissue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven