Bijgewerkt op 20 februari 2023 door Simpto.nl
Wat is bindweefsel?
Bindweefsel is weefsel dat op veel plaatsen in ons lichaam aanwezig is. Het zorgt voor opvulling tussen organen, bloedvaten en zenuwen. Daardoor helpt het deze structuren te beschermen tegen druk van buitenaf. Tevens zorgt het ervoor dat organen, bloedvaten en zenuwen op hun plaats blijven liggen. Bindweefsel zit ook vaak in de organen zelf. Zo helpt het mede de vorm van organen te bepalen. Ten slotte speelt het ook een rol bij de voeding van cellen, namelijk doordat het zuurstof en voedingsstoffen doorlaat.
Onder de microscoop
Als je bindweefsel onder de microscoop bekijkt valt op dat het bestaat uit vrij weinig cellen, de bindweefselcellen, en relatief veel ’tussencelstof’. De bindweefselcellen bevinden zich dus in deze tussencelstof. Deze tussencelstof wordt ‘extracellulaire matrix’ genoemd. De tussencelstof bevat vaak veel vezels. De vezels zorgen voor stevigheid van het weefsel. Er zijn verschillende soorten vezels.
Op de afbeelding hieronder zijn de cellen donkerpaars gekleurd, de vezels donkerroze, en de tussencelstof lichtroze.
De bindweefselcellen bevinden zich dus in de tussencelstof. Deze tussencelstof wordt ‘extracellulaire matrix’ genoemd. De tussencelstof bevat vaak veel vezels. De vezels zorgen voor stevigheid van het weefsel.
Vezels
Er zijn verschillende soorten vezels, namelijk elastische vezels, collageenvezels en reticulaire vezels. Elastische vezels zorgen voor rek (elasticiteit) van het weefsel. Collageenvezels zorgen voor stevigheid. Reticulaire vezels zorgen voor verbinding tussen verschillende cellen.
Bindweefselcellen
Er zijn verschillende soorten bindweefselcellen. De belangrijkste zijn fibroblasten, vetcellen (adipocyten) en mestcellen.
Waar in ons lichaam?
Bindweefsel bevindt zich eigenlijk zo’n beetje overal in ons lichaam. Het zit in en rondom organen, bloedvaten en zenuwen. Er zijn structuren in ons lichaam die voornamelijk uit bindweefsel bestaan. Voorbeelden van dergelijke lichaamsdelen zijn de pezen, de tussenwervelschijven, de hersenvliezen, de stembanden, de gewrichtsbanden (ligamenten, waaronder ook de symfyse), het hoornvlies en de navelstreng.
Bindweefsel en ziekte
Hieronder een overzicht van ziekten waarbij bindweefsel is aangetast.
- aortitis-osteoartritissyndroom
- autosomaal recessieve cutis laxa
- cutis laxa type Ib
- desmoïdtumor in de buik
- fibromusculaire dysplasie (FMD)
- mixed connective tissue disease
- multifocale fibrosclerose
- occipitale-hoornsyndroom
- sclerodermie (systemische sclerose)
- syndroom van Achard
- syndroom van Beals (distale arthrogrypose type 9)
- syndroom van Ehlers-Danlos
- syndroom van Marshall
- syndroom van Mazabraud
- syndroom van Torg-Winchester (nodulosis-arthropathy-osteolysis syndrome)
- syndroom van Weissenbacher–Zweymüller