Bijgewerkt op 26 juli 2022
Wat is de bijschildklier?
Er is niet één bijschildklier. We hebben meerdere kleine bijschildkliertjes. Bijschildkliertjes zijn kleine orgaantjes in de hals die een belangrijke rol spelen bij het regelen van het calcium (kalk) gehalte in het bloed. Ze doen dit door het bijschildklierhormoon aan te maken en uit te scheiden.
Waar zitten de bijschildkliertjes?
De meeste mensen hebben vier bijschildkliertjes. Sommigen hebben er meer. Ze zitten aan de achterkant van de schildklier. De wetenschappelijke naam voor bijschildklier is glandula parathyreoïdea.
Welke functie hebben ze?
De bijschildkliertjes scheiden een hormoon af, het bijschildklierhormoon of parathyreoïd hormoon. Meestal wordt het bijschildklierhormoon afgekort tot parathormoon of PTH. Dit hormoon verhoogt het calcium gehalte in het bloed. Het doet dit op verschillende manieren, namelijk door (1) calcium vrij te maken uit botten, (2) calcium opname uit de voeding te bevorderen en (3) de uitscheiding van calcium via de urine tegen te gaan.
Wat kan er misgaan?
Er kunnen verschillende afwijkingen van de bijschildklieren optreden. Als de bijschildkliertjes niet goed werken wordt onvoldoende parathormoon (PTH) aangemaakt. Dit wordt hypoparathyreoïdie genoemd. Als ze juist te veel parathormoon aanmaken en uitscheiden is er sprake van hyperparathyreoïdie.