Aorta

Wat is de aorta?

De aorta is de grootste slagader van ons lichaam en wordt daarom ook de grote lichaamsslagader genoemd. De diameter van dit bloedvat is 2-3 cm. Per minuut wordt 4-8 liter bloed door het hart in de aorta gepompt. Dit wordt de ‘cardiac output’ genoemd.

De aorta ontspringt vanuit het hart en loopt aan de voorzijde van de wervelkolom door zowel de borstholte als de buikholte. Het deel dat in de borstholte loopt wordt borstaorta of thoracale aorta genoemd. Het deel dat in de buik loopt wordt buikaorta of abdominale aorta genoemd.

grote lichaamsslagader (aorta)
grote lichaamsslagader (aorta)

Vanuit de aorta ontspringen belangrijke slagaders, waaronder de armslagader, de linker halsslagader, de arteria subclavia, de miltslagader, de nierslagaders, de darmslagader en nog een aantal kleinere slagaders.

Zuurstofrijk bloed wordt vanuit het hart via de grote lichaamsslagader naar alle delen van ons lichaam geleid.

Waar zit de aorta?

De aorta begint bij het hart op de plek waar de aortaklep zit. Dan loopt de aorta een klein stukje naar boven voordat ie met een scherpe bocht naar omlaag loopt. Hij loopt door het middenrif naar de buikholte. Onderin de buikholte splitst de aorta zich in tweëen. Bij deze splitsing – met een medisch woord ‘bifurcatie’ genoemd – stopt de aorta en gaat deze over in twee slagaders die naar de benen lopen. Deze slagaders worden de darmbeenslagaders genoemd. De medische term voor darmbeenslagader is arteria iliaca.

Wat is de functie?

De aorta speelt een belangrijke rol in de bloedsomloop. Het zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed vanuit het hart naar alle slagaders in de rest van het lichaam terechtkomt. Het onderdeel van onze bloedsomloop waarmee bloed vanuit het hart naar zo’n beetje alle delen van het lichaam wordt geleid wordt ook wel de ‘grote lichaamscirculatie’ genoemd. De grote lichaamscirculatie wordt vanuit het linker deel van het hart van zuurstofrijk bloed voorzien. Het ander deel van de bloedsomloop wordt de ‘longcirculatie’ genoemd. De longcirculatie wordt vanuit het rechter deel van het hart voorzien met zuurstofarm bloed.

Bij welke aandoeningen is de aorta aangetast?

Hieronder een lijst van aandoeningen waarbij de aorta is aangetast.

2 gedachten over “Aorta”

  1. Dolf Engels.

    Kan een gescheurde buik wand ook de reden zijn, dat mijn aorta wijder is.

    Graag een antwoord svp.

    Groet.

    Dolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven