Antistoffen

Bijgewerkt op 19 december 2020

Wat zijn antistoffen?

Antistoffen – ook ‘antilichamen’ of ‘afweerstoffen’ genoemd – zijn eiwitten die door het lichaam worden gevormd als reactie op een lichaamsvreemde stof. Ze worden bijvoorbeeld aangemaakt door het lichaam als reactie op ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, schimmels). De medische term voor antistoffen is ‘immuunglobulinen’.

Antistoffen worden in het lichaam gemaakt door gespecialiseerde cellen die in het beenmerg worden aangemaakt en vervolgens in het bloed gaan circuleren. Deze cellen worden plasmacellen genoemd.

Verschillende soorten antistoffen

Antistoffen zijn opgebouwd uit zogenaamde lichte ketens en zware ketens.

antistoffen - opbouw uit lichte ketens en zware ketens
antistof – opbouw uit lichte ketens en zware ketens

Lichte ketens

Er zijn twee verschillende lichte ketens, namelijk de kappa lichte ketens (κ) en de lambda lichte ketens (λ). Elke antilichaam heeft twee identieke lichte ketens, dus beide κ of beide λ. Bepaling van het type lichte keten wordt gedaan om proliferatie (ongebreidelde groei) van B-celklonen op het spoor te komen.

Lichte ketens kunnen ook los van zware ketens voorkomen in het bloed. In dat geval wordt gesproken van vrije lichte ketens. Deze kunnen de glomerulaire basale membraan (GBM) in de nier passeren en zo in de urine terechtkomen. Wanneer deze vrije lichte ketens in de urine worden waargenomen wordt gesproken van Bence-Jones-eiwitten.

Zware ketens

Er zijn vijf verschillende zware ketens. Ze worden aangeduid met de letters A, D, E, G en M. Zo wordt een antistof (immunoglobuline, afgekort Ig) met type A zware eten immunoglobuline A (afgekort IgA) genoemd.

IgAVooral aanwezig op slijmvliezen (darmen, luchtwegen, urinewegen) en in speeksel, traanvocht en moedermelk. IgA helpt voorkomen dat ziekteverwekkers zich nestelen in de slijmvliezen en vervolgens het lichaam binnendringen.
IgDVooral aanwezig op B-cellen (B-lymfocyten) om antigenen weg te vangen. Daarnaast activeert het bepaalde cellen in het lichaam om antimicrobiële stoffen aan te maken.
IgEBindt met allergenen waarna het mestcellen en basofiele granulocyten stimuleert om histamine uit te scheiden. Daarnaast speelt het een rol bij de bescherming tegen worminfecties.
IgGDit is de belangrijkste vorm van antistoffen bij de afweer tegen ziekteverwekkers. Het is ook de enige vorm die de placenta passeert en zo het ongeboren kind beschermt zodra het na de geboorte wordt blootgesteld aan ziekteverwekkers.
IgMZit op B-cellen (B-lymfocyten) die een rol spelen bij de afweer tegen ziekteverwekkers nog voordat voldoende IgG beschikbaar is.

Bepalen van antistoffen in het bloed

In het bloed kan bepaald worden welke typen antistoffen aanwezig zijn. Dit gebeurt door het zogenaamde eiwitspectrum te bepalen.

Engelse vertaling

antibodies

Synoniemen

Andere namen voor antistoffen zijn antistof, antilichaam, antilichamen, afweerstoffen, immuunglobuline, immuunglobulinen, immuunglobulines, en immunoglobulines.

1 gedachte over “Antistoffen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven