Bijgewerkt op 17 september 2019
Wat is amylase?
Amylase is een stofje dat vooral voorkomt in speeksel. Het is een enzym dat een belangrijke rol speelt bij de omzetting van zetmeel in suikers. Enzymen zijn stofjes die de omzetting van een stof in een andere stof bevorderen. Omdat het hier gaat om de omzetting van stoffen uit ons voedsel (zetmeel) wordt amylase een spijsverteringsenzym genoemd.
Amylase wordt ook gebruikt als geneesmiddel. Het is dan meestal onderdeel van een zogenaamd pancreasenzympreparaat. Dat is een combinatie van spijsverteringsenzymen. Het wordt voorgeschreven aan mensen die een slecht werkende alvleesklier (exocriene pancreasinsufficiëntie) hebben.
Waar wordt het gemaakt?
Amylase wordt aangemaakt in speekselklieren. Daarnaast wordt het ook aangemaakt in de alvleesklier (pancreas).
Welke functie heeft het?
Amylase speelt een belangrijke rol bij de omzetting van zetmeel in suikers, zoals glucose, galactose en fructose. De omzetting van zetmeel in suikers is onderdeel van de spijsvertering. De reden dat het lichaam zetmeel omzet in suikers is omdat suikers opgenomen kunnen worden in het bloed. Het is van belang dat glucose wordt opgenomen in het bloed. Zo kan het namelijk via het bloed door het lichaam verspreid. Glucose wordt in de cellen van ons lichaam gebruikt als energiebron.