Achterste schedelgroeve

Wat is de achterste schedelgroeve?

De achterste schedelgroeve is het achterste deel van de bodem van de schedel. Het bevat de kleine hersenen (cerebellum). In de achterste schedelgroeve bevindt zich het achterhoofdsgat. Dit is het gat waarlangs het bovenste deel van het ruggenmerg (verlengde merg) omlaag loopt naar de wervelkolom. De medische naam voor achterste schedelgroeve is fossa posterior van de schedel of fossa posterior cranii.

Waar zit het?

De achterste schedelgroeve (fossa posterior) is hieronder in het groen weergegeven. Het bestaat uit delen van (1) het wiggenbeen (os sfenoïdale), (2) het slaapbeen (os temporale) en (3) het achterhoofdsbeen (os occipitale). Het grote gat in de achterste schedelgroeve is het achterhoofdsgat. Naast dit achterhoofdsgat zitten er nog kleine gaatjes in de achterste schedelgroeve. Hier passeren een aantal hersenzenuwen de schedel.

de bodem (onderkant van de binnenkant) van de schedel is hier van bovenaf gezien; de achterste schedelgroeve (fossa posterior) is hier in het groen weergegeven – bron: Database Center for Life Science (DBCLS)

De doorgangen die in de achterste schedelgroeve zitten en de structuren die er doorheen lopen staan in de tabel hieronder.

DoorgangDoor welk schedelbeen?Wat loopt er doorheen?
achterhoofdsgat (foramen magnum)achterhoofdsbeenverlengde merg (medulla oblongata), wervelslagaders
forum jugularetussen slaapbeen en achterhoofdsbeen9de hersenzenuw (nervus glosspharyngeus), 10de hersenzenuw (nervus vagus), 11de hersenzenuw (nervus accessorius), binnenste halsader (vena jugularis interna)
hypoglossale kanaalachterhoofdsbeen12de hersenzenuw (nervus hypoglossus)
meatus acusticus internusrotsbeen (deel van het slaapbeen)7de hersenzenuw (nervus facialis), 8ste hersenzenuw (nervus vestibulocochlearis)
doorgangen door de achterste schedelgroeve

Synoniemen

fossa posterior van de schedel, fossa posterior cranii, fossa cranii posterior

Engelse vertaling

posterior cranial fossa, fossa cranii posterior

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven