Nefrologie

Bijgewerkt op 1 maart 2022

Wat is nefrologie?

Nefrologie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziekten van de nieren. Een nefroloog is een medisch specialist die mensen met nierziekten behandelt. De meeste nefrologen zijn eerst opgeleid tot internist en daarna tot nefroloog. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om nefroloog te worden zonder eerst internist te worden.

Nefrologische ziektebeelden

Hieronder een overzicht van ziektes die meestal door nefrologen worden behandeld. Het getal achter de ziekte geeft een schatting van het aantal keer dat de betreffende diagnose jaarlijks in Nederland wordt gesteld.

Engelse vertaling

nephrology

1 gedachte over “Nefrologie”

 1. Geachte dames en heren,
  Wat ik zoek staat er niet bij. Ik zoek ‘baardworm’.
  Ik heb op de site van medischcontact enkele dagen geleden, onder het hoofd Nefrologie een uitgebreide uitleg gelezen over deze aandoening. Wat voor mij reden was om mijn huisarts te bezoeken. Omdat ik meen dat ik de huidziekte heb die wordt besproken (baardworm) en als zeer ernstig wordt geduid. Mijn huisarts kent deze term niet i.v.m. nierziekten. Hij vroeg mij de site te kopiëren en aan hem te doen toekomen. Als ik probeer deze site weer te openen ontvang ik echter de mededeling dat die site niet (meer) beschikbaar is.
  Wellicht kunt u mij verder helpen?

  Ik ben een man van bijna 80 jaar en had tot ongeveer een jaar geleden een MDRD van 57. ongelofelijk goed volgens mijn internist die mij gehandelde voor diabetes . Mijn MDRD is in ca. een jaar tijd teruggelopen naar 17 MDRD. Daarna volgde weer een herstel naar 26 MDRD wat nu al ca. 2 maanden stabiel blijft. De nefroloog heeft alles onderzocht, maar alle bloed- en urinewaarden zijn goed. Hij heeft wel nachts een hoge bloeddruk van 111/225 geconstateerd. Mijn statinis Lipitor 20 heeft hij stopgezet. Voorts hoef ik geen dieet meer te volgen en mag weer alles eten en drinken. Hij verwacht wel dat ik aan de dialyse kom hij zei:’dat kan een maand, een jaar of 5 jaar duren, dat weet ik niet’.
  Een onderzoek naar Apneu is gedaan, maar wacht nog op de uitslag, ik verwacht niet dat ik apneu heb.
  Bij voorbaat dank voor u reactie.
  Met vriendelijke groet en hoogachting,
  T. Jacobs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven